Oferte locuri de munca top

Din ce materiale vom construi oraşele viitorului

Atlanta,Georgia,downtown skyline,duskPână în 2050 aproximativ 70% din populaţia globală va trăi în oraşe, estimează jurnaliştii de la The Guardian. În contextul unei populaţii în continuă creştere oraşele viitorului nu vor mai face diferenţa între deşeuri şi resurse.

În oraşele sustenabile energetic orice deşeu va fi privit ca o oportunitate de a crea ceva nou. În acest sens cei de la The Guardian prezintă primele semne ale unei astfel de mentalităţi.

Astfel ei anticipează că se va dezvolta un concept de “urban mining”, de recuperare a materialelor de construcţie şi a metalelor nefolosibile utilizate în construcţii pe măsură ce resursele miniere scad.  O tehnologie asemănătoare este folosită şi azi în cazul cuprului recuperat din vechile cabluri electrice.

În cazul aluminiului reciclarea lui din clădiri costă doar 5% din energia necesară producerii lui.

Revoluţionară în domeniul construcţiilor va fi folosirea deşeurilor ca materiale de construcţii.

Printre cele mai recente invenţii se numără soluţia pulverizatoare din materiale de construcţii reciclate care ţine locul gresiei, lemn făcut din ziare presate sau sticle de plastic special proiectate pentru a putea fi refolosite drept cărămizi.

Materialele viitorului ar putea fi şi unele bio, precum fungii sau bacteriile care în anumite condiţii de mediu se dezvoltă pe o structură dată şi formează un material de construcţie solid sau prelungesc durata de viaţă a unui material tradiţional.

 

Sus