Oferte locuri de munca top

Digitalizarea instructajelor SSM ar putea fi obligatorie

Dificultățile logistice de transmitere a numeroaselor acte pe axa salariat – angajator – instituții vor putea depășite prin digitalizarea instructajelor privind sănătatea și securitatea în muncă, precum și apărarea împotriva incendiilor, efectuate de către angajatori.

Este propunerea unui grup de parlamentari USR, care a depus un proiect de lege în acest sens.

Ei propun instituirea unei aplicații denumită Registrul Instructajelor Periodice.

Noul Registru ar permite tranziția la semnătura electronică, inclusiv cea olografă biometrică pentru certificatele de instructaj, precum și încărcarea pe această platformă a tuturor certificatelor aferente aspectelor de securitate, sănătate și apărare împotriva incendiilor.

Pe lângă eficientizare, s-ar asigura și o accesibilitate crescută a acestor documente și o transparență totală asupra modului în care angajatorii își îndeplinesc aceste obligații față de salariații lor.

Prin noua inițiativă, falsificarea certificatelor, modificarea sau sustragerea lor va fi mult mai dificilă.

Sala de evenimente si spatii de cazare, in curs de autorizare

Parlamentarii au în vedere și imposibilitatea angajatorilor de a mai modifica date odată ce aceste certificate au fost încărcate pe platformă.

Inițiativa legislativă prevede și un mod detaliat de implementare, care acordă timp Inspecției Muncii atât pentru a elabora normele metodologice, cât și pentru a institui și pune efectiv la dispoziție Registrul Instructajelor Periodice.

Angajatorii vor avea la dispoziție 2 ani pentru a opta pentru înscrierea în acest Registru, un termen de tranziție și adaptare până când adoptarea acestei platforme va deveni obligatorie.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus