Oferte locuri de munca top

Dezvoltatorii Tower Cluj – trimisi in judecata

Procurorii DNA Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a mai multor persoane implicate in proiectul imobiliar Tower Cluj.
Acestea sunt acuzate ca au anuntat construirea unui ansamblu rezidential, cu toate ca nu detineau resursele necesare executarii unui astfel de proiect imobiliar.Prin inselatorie au fost incasate peste 6 milioane de euro de la aproape 100 de persoane.
Potrivit rechizitoriului, in perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpatii Chezan Mihai Dumitru si Barbos Mihaela Maria au defasurat o activitate complexa prin care au indus in eroare si au pagubit un numar mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civila), prin intermediul SC Tower SRL si SC Tower Development SRL. Inculpatii au anuntat public intentia de a edifica un ansamblu rezidential, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, desi nu detineau resursele necesare executarii unui astfel de proiect imobiliar. In acest sens, inculpatii au efectuat o campanie agresiva de publicitate, ascunzand situatia reala de fapt (privind inexistenta fondurilor) si au determinat astfel numeroase persoane fizice si juridice sa incheie antecontracte si acte aditionale la acestea, privind vanzarea – cumpararea unor apartamente, spatii si locuri de parcare, in cladirile care urmau a fi edificate. In temeiul acestor antecontracte si acte aditionale, promitentii cumparatori au achitat inculpatilor sume mari de bani, in mod repetat.
In tot acest interval de timp, inculpatii au administrat fraudulos activitatea si bunurile celor doua societati comerciale, in scopul decapitalizarii acestora si al obtinerii unor foloase materiale necuvenite.
Astfel, partile civile si vatamate care au fost induse in eroare s-au vazut aduse in starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpatilor.
Partile vatamate sustin ca ar fi fost induse in eroare, in ceea ce priveste posibilitatile reale de constructie a apartamentelor promise, fiind determinate in acest mod sa plateasca diverse sume de bani, in temeiul antecontractelor incheiate. In cele din urma, apartamentele respective nu au fost construite / finalizate, iar partile civile nu si-au putut recupera sumele de bani date.
Pentru a determina victimele sa semneze antecontractele si sa plateasca sumele de bani solicitate, inculpatii si suspectii le-au prezentat acestora diverse fapte mincinoase, ca fiind adevarate, cu scopul de a le induce in eroare.
Printre aceste sustineri necorespunzatoare adevarului, pot fi indicate, exemplificativ, urmatoarele: autorii au pretins fie ca terenul pe care urmau sa fie edificate imobilele este proprietatea SC TOWER SRL (in realitate terenul fiind proprietatea USAMV Cluj Napoca), fie ca SC TOWER SRL ar fi fost finantata de un investitor american, sens in care nu ar fi avut nevoie de contractarea unor credite bancare (fapt neadevarat), fie ca SC TOWER SRL construieste imobilele din resurse financiare proprii, fara a utiliza sau utilizand doar partial, in acest scop, sumele platite de promitentii cumparatori, fie ca sumele platite de promitentii cumparatori sunt solicitate cu titlul unei asa numite,,garantii”, fara sa fie necesare pentru continuarea proiectului.
In vederea mentinerii in eroare a victimelor, inculpatii Chezan Mihai Dumitru si Barbos Mihaela Maria au pretins ca au reusit sa identifice alti investitori germani sau italieni, care ar fi dispusi sa investeasca in proiectul Tower, solicitand victimelor plata unor sume suplimentare de bani.
Toate aceste sustineri ale inculpatilor au avut scopul de a ascunde situatia reala de fapt si anume aceea a imposibilitatii obiective a SC Tower SRL si a SC Tower Development SRL de a finaliza apartamentele promise, din cauza lipsei resurselor financiare necesare. Mai mult, chiar dupa aparitia unor dificultati financiare vadite, care au condus la tergiversarea si apoi la stoparea lucrarilor demarate, inculpatii au continuat sa duca o adevarata campanie agresiva asupra partilor civile, sustinand ca apartamentele vor fi finalizate, ca exista resursele necesare pentru acest demers (ceea ce nu era adevarat) si solicitand in mod repetat victimelor sa achite in continuare alte sume de bani.

Prejudiciul total efectiv reclamat de cele 99 victime este de 5.044.042,17 euro si 4.816.253,04 lei.
In cauza au fost luate masuri asiguratorii, constand in indisponibilizarea bunurilor imobile aflate in proprietatea suspectilor Chezan Mihai Dumitru si SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoana juridica).

Sus