Oferte locuri de munca top

Dezvoltatorii rezidențiali sunt cei mai activi în prospectarea noilor opțiuni de terenuri

Flavius Pop, Senior Transactions Advisory Consultant JLL Romania

Cea mai mare parte a solicitărilor de terenuri din zona centrală sunt pentru loturi de teren între 1.000 și 3.000 mp. Zonele limitrofe înregistrează cereri pe suprafețe de peste 5.000 mp, pentru dezvoltarea ansamblurilor de mari dimensiuni.

 

 

În continuare dezvoltatorii rezidențiali sunt cei mai activi în prospectarea noilor opțiuni de terenuri și iau deciziile de achiziție mai repede, urmați de dezvoltatorii de proiecte retail. Acționând mai precaut, aceștia au în vizor terenuri bine poziționate în raport cu mijloacele de transport în comun, în zone cu infrastructură și facilități deja existente. Sunt înclinați să avanseze procesul de achiziție doar pentru loturi cu autorizație de construire validă sau în curs de validare, condiționând tranzacția de obținerea acesteia și asumându-și un preț pe metru pătrat chiar mai mare.

O problemă cu care se confruntă atât Bucureștiul, cât și marile orașe din țară este absența terenurilor libere de construcții, disponibile spre vânzare. Acest aspect, la rândul său, tinde să pună presiune pe prețuri și, totodată, să reorienteze cumpărătorii spre soluții mai creative, precum foste fabrici, construcții vechi sau chiar alipirea mai multor loturi construite, în vederea demolării și valorificării ulterioare a terenurilor.

În general, un teren pentru construcții nu este ușor de vândut, mai ales dacă ne referim la terenuri extinse, care se pretează pentru proiecte imobiliare. Practic, cu cât terenul are o suprafață mai mare și prezintă mai multe restricții, cu atât devine mai dificil de tranzacționat în piață. Un teren atractiv este lichid prin însăși capacitatea sa de a fi absorbit de piață, fie în rezidențial, birouri, retail ș.a.m.d.

 

Sus