Oferte locuri de munca top

Dezvoltatorii micşorează locuinţele pentru a reduce preţurile

building-828961_640Dezvoltatorii micşorează suprafaţa apartamentelor cu două camere construite pentru a obţine un preţ de vânzare cât mai atractiv, mai scăzut chiar şi faţă de cel al apartamentelor vechi.
Apartamentele cu două camere noi sunt mai mici cu 5% faţă de apartamentele confort 1 construite în anii 1980, arată o analiză a companiei RealTime.
Aceste apartamente au cea mai mare pondere în totalul locuințelor dintr-un proiect rezidențial nou ocupă, astfel că aproape 60% din noile ansambluri au în structură acest tip de locuințe. În Bucureşti ponderea este chiar mai mare, ajungând la 63%.
Cristina Roșca, Managing Partner RealTime, a declarat: ”Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de două camere este una strict legată de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un preț maxim de 380.000 lei și puterea de cumpărare scăzută în anii de criză de după 2008, au impus pieței să găsească soluții low-cost pentru dezmorțirea procesului de vânzare a locuințelor deja construite și a celor ce urmează să fie construite.”
Acest proces a dus la situația în care prețurile apartamentelor de două camere nou construite sunt mai mici decât ale celor construite înainte de 1989 în zone similare.
Mai mult, accentul pe calitate și amplasament a fost înlocuit de soluții ingenioase pentru a construi cât mai ieftin, dar și mai departe de mijloacele de transport, parcuri, școli și grădinițe, uneori chiar și de oraș.
Cristina Roşca, Managing Partner RealTime, a precizat: ”Calitatea locuirii a avut și ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafețelor utile, chiar sub limita legală acceptând și neinspirata distribuţie a funcțiilor care oferă apartamente cu bucătării fără geam exterior. Suprafața medie utilă, fără balcon a unui apartament într-un ansamblu nou în București, este de 49 – 50 metri pătrați, mai mică cu 5% comparativ cu cea a apartamentelor confort 1 din anii 1980, a căror suprafață medie utilă este de 52 – 53 metri pătrați.”
Astfel, dezvoltatorii trec de la o extremă la alta când vine vorba de suprafața apartamentelor construite. Înainte de criză aceștia construiau locuințe foarte mari mizând pe dorința românilor de a locui într-un spațiu mai larg decât erau obișnuiți de regimul comunist, dar și pe apetitul băncilor de a finanța achiziții de locuințe.

Cei mai mulți cumpărători de apartamente de două camere în blocuri noi sunt tineri, fără copii, cu venituri medii de 3.000 – 6.000 de lei pe familie și care accesează programul ”Prima Casă”.
Pentru cei cu vârsta de peste 30 de ani, apartamentul de două camere este de tranzit. Nevoia reală pentru următorii ani va fi pentru apartamente cu număr de camere mai mare, pentru familii tinere cu mai mult de doi membri. Nevoia de confort se traduce și prin intimitate, prin nevoia membrilor de a locui în camera proprie de la o anumită vârstă.

În viitor se vor construi mai multe apartamente cu trei camere

“Mărirea cotei maxime a prețului pentru TVA 5% la 450.000 lei va încuraja construcția de locuințe cu 3 camere în următorii ani. Ne așteptăm ca ponderea acestora în noile proiecte rezidențiale de masă să depășească 50% din numărul total de unități construite, astfel reușind să tindă spre un echilibru între structura cererii și structura ofertei rezidențiale; din analizele noastre, solicitările pentru apartamente cu 3 și 4 camere depășesc 50% din totalul cererii. Însă mulți fac un compromis, alegând un apartament cu două camere, urmând ca într-un orizont mediu de timp să schimbe apartamentul de două camere cu o locuință cu mai mult de 3 camere” a declarat Cristina Roșca, Managing Partner RealTime.

Sus