Oferte locuri de munca top

Dezvoltatorii imobiliari vor deveni oficial creditori

Pe lângă băncile comerciale și dezvoltatorii imobiliari acordă credite iar un proiect de act normativ propune unele clarificări în acest sens.

Astfel, deputații au propus câteva amendamente în cadrul procesului de legiferării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016.

Acestea privesc contractele de credit pentru consumatori privind vânzarea, respectiv cumpărarea unor bunuri imobile, precum și contractele de credit garantate cu ipotecă asupra unor bunuri imobile.

Cinci blocuri vor forma un nou ansamblu rezidential

Astfel, prin „contract de credit” se va înțelege inclusiv contractul prin care se prevede achitarea preţului în rate către vânzător.

Amendamentul are drept scop clarificarea faptului că inclusiv contractele prin care preţul se achită în rate către vânzător, cum este cazul dezvoltatorilor imobiliari, reprezintă contracte de credit în sensul actului normativ.

Prevederile actuale au în vedere doar contractul prin care un creditor acordă sau promite să acorde unui consumator un credit sub formă de amânare la plată, împrumut sau alte facilităţi financiare similare.

De asemenea, ”creditor non-financiar” va fi considerat inclusiv dezvoltatorul imobiliar care desfăşoară activitatea respectivă în scopul opţinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Conform Ordonanței, înainte de încheierea unui contract de credit, creditorii nonfinanciari trebuie să evalueze bonitatea consumatorului pe baza factorilor relevanţi, în scopul verificării capacităţii acestora de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
Se va avea în vedere inclusiv evaluarea capacităţii consumatorilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind cursul de schimb, rata dobânzii şi venitul.

Peste 170 apartamente noi, langa Bucuresti

Creditorul nonfinanciar poate acorda creditul solicitat ori majora semnificativ valoarea totală a creditului iniţial acordat numai în cazul în care se încredinţează, pe baza evaluării bonităţii consumatorului, de capacitatea acestuia de a îşi îndeplini obligaţiile contractuale.

Pentru ca noile prevederi să intre în vigoare, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 52/2016 trebuie să treacă de Camera Deputaților și să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Deocamdată a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi și a fost retrimis la comisie.

Sus