Solplanet x AeroFix

De ce sa cerem fonduri europene cand putem investi din banii nostri

De ce să aplicăm pentru fonduri europene când putem să realizăm obiectivele de investiții din bani de la bugetul de stat. Aceasta este opinia deputaților care au respins propunerea legisaltivă potrivit căreia finanțarea integrală a obiectivelor de investiții din fonduri naționale sau din alte fonduri să fie permisă doar pentru proiectele care nu sunt eligibile pentru fonduri europene.

Deputații din comisiile sesizate în fond nu au fost de acord și au publicat un raport comun de respingere a acestei propuneri legislative.

„În urma examinării propunerii legislative privind obligativitatea și prioritizarea finanțării de fonduri europene a proiectelor și obiectivelor de investiții eligibile și a opiniilor exprimate, deputații celor două Comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaților respingerea acestuia deoarece se încalcă principiul autonomiei locale și cel al adiționalității”, arată raportul comun al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, respectiv al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului.

În sensul actului normativ, prin sintagma proiecte eligibile se înțelege: „acele proiecte sau obiective de investiții pentru care Uniunea Europeană pune la dispoziția României fonduri structurale și de coeziune, conform Programelor Operaționale Sectoriale și ghidurilor aferente acestora”.

Aceeași propunere legislativă cerea ca accesarea fondurilor europene să fie obligatorie și să se realizeze cu prioritate. De asemenea, cred inițiatorii, tot cu caracter obligatoriu și prioritar ar trebui tratată și cofinanțarea din fonduri naționale pentru proiectele eligibile.

Dacă Guvernul Grindeanu și Comisia pentru afaceri europene din Senat și-au manifestat dezacordul față de proiectul de Lege, Consiliul Legislativ l-a avizat pozitiv. Pe 4 aprilie 2016, camera superioară a Parlamentului respingea propunerea legislativă, astfel că votul deputaților are acum rol decisiv.

Cu toate că inițiativa va fi înaintată plenului cu propunere de respingere, aceasta încă nu figurează pe Ordinea de zi.

Propunerea legislativă a fost inițiată pe 26 octombrie 2015, de către un deputat neafiliat, Florentin Băloșin Gust, precum și de către 20 de deputați PNL, printre care și foști miniștri din guvernările anterioare.

Pe lângă membrii comisiilor, la dezbaterile premergătoare raportului de respingere au mai participat: Dan Barn și Laurențiu Neculaescu, Secretari de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Ionuț Micu, director general din aceeași instituție, precum și Cătălin Olteanu, Secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

 

 

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia aprilie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus