Oferte locuri de munca top

Cum vrea statul sa creasca numarul prosumatorilor

În contextul crizei energetice, o posibilă soluție ar putea fi utilizarea instalațiilor de energie verde și, în special, creșterea numărului de prosumatori din țara noastră, se arată într-un proiect legislativ înaintat de peste 70 de senatori și deputați liberali.

La ora actuală, legea prevede doar compensarea energiei electrice la proprietatea unde se află instalația de panouri fotovoltaice.

Obiectivul noii propuneri este ca prosumatorul cu instalații de panouri fotovoltaice să beneficieze de compensarea energiei solare la toate locațiile aflate în proprietatea prosumatorului în cauză.

În acest fel, românii ar fi încurajați să devină prosumatori, având în vedere că, deși avantajele sunt numeroase pe termen lung, investiția inițială este substanțială și se amortizează în timp.

Inițiatorii noului proiect legislativ consideră că impulsul pentru utilizarea instalațiilor de energie verde va aduce mai multe avantaje.

Astfel, prosumatorul își va produce singur energia de care are nevoie și poate produce bani din surplusul de energie, are autonomie față de producătorii și furnizorii de energie, iar valoarea locuinței sale crește.

Potrivit legii actuale, prosumatorul este persoana care deține instalații de producere a energiei electrice și care poate consuma, stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă doar în clădirea lui.

În ultimii ani, din ce în ce mai multe blocuri de locuințe sau case au fost dotate cu panouri fotovoltaice, iar IMM-urile și marile companii utilizează din ce în ce mai des panouri fotovoltaice pentru a reduce costurile de producție, precizează inițiatorii.

Propunerea legislativă este în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere.

 

Propunerea legislativă:

Proiect de Lege pentru modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie
Articolul 9 se modifică şi se completează după cum urmează:
(6) Prosumatorii cu instalaţii de panouri fotovoltaice beneficiază de compensarea energiei electrice la toate locaţiile proprietate a prosumatorului în cauză.

Un comentariu;

Sus