Solplanet x AeroFix

Cum vor alesii sa modifice exigentele minimale pentru locuinte

Mai mulți parlamentari PSD au înaintat o propunere legislativă prin care vor să modifice

Anexa Nr. 1 Exigențe minimale pentru locuinte din Legea locuinței nr. 114/1996.

Conform inițiatorilor proiectului, perioada care a trecut de la adoptare Legii locuinței nr. 114/1996 a fost marcată de transformări demografice. Astfel, numărul pensionarilor a ajuns în prezent la 5,4 milioane persoane, mulți dintre aceștia având domiciliul în orașe. Prin migrația forței de muncă spre alte state, precum și prin plecarea la studii a tinerilor români, mulți dintre pensionari au rămas singuri. Aceștia simt, mai mult decât orice altă categorie socială, nevoia de comunicare, de socializare, se arată în motivarea proiectului legislativ.

Una din soluții pentru combaterea singurătății, experimentată cu succes în state ale Uniunii Europene, o reprezintă Cluburile pensionarilor.

Ca urmare, parlamentarii PSD au înaintat o propunere legislativă prin care să impună, printre exigențele minimale pentru locuințe stabilite prin lege, obligativitatea asigurării unui spațiu pentru Clubul pensionarilor.

Spații pentru aceste cluburi vor fi oferite, fără costuri suplimentare, la parterul blocurilor cu un număr de peste 25 de apartamente, folosind în comun cu Asociațiile de proprietari spațiile comune, propun inițiatorii proiectului legislativ.

Ei susțin că este necesar ca spațiile comune cu această destinație să fie prevăzute distinct în lege, astfel încât proiectele pentru noile construcții de locuințe cu un număr de peste 25 de apartamente să cuprindă aceste spații.

Propunere legislativa

Legea locuinței nr. 114/1996 – Anexa Nr. 1 EXIGENTE MINIMALE pentru locuinte

  1. Spatii si instalatii de folosinta comuna pentru cladiri cu mai multe locuinte.

* Instalatii de prevenire si stingere a incendiilor, precum si ascensor conform normelor in vigoare.

* Spatii pentru biciclete, carucioare si pentru uscarea rufelor.

* Spatii destinate colectarii, depozitarii si evacuarii deseurilor menajere.

* Spatii pentru depozitarea combustibililor solizi sau lichizi, in situatiile in care nu se pot asigura incalzirea centrala si/sau gaze la bucatarie.

* Rampa de acces pentru persoanele imobilizate in scaun cu rotile.

* Spatiu pentru pentru Clubul pensionarilor si activitati ale Asociatiei de proprietari, la locuintele cu un numar de peste 25 de apartamente.

 

 

 

 

 

Citiți și:

In toamna va demara un proiect cu sute de apartamente

Cladire de birouri cu 17 niveluri, in pregatire in Capitala

Manopera in constructii, mai scumpa in provincie

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2019

Sus