Oferte locuri de munca top

Cum va fi modificat Regulamentul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice

Pentru soluționarea unor probleme apărute în funcționarea comisiilor de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil, urmează să fie modificat și completat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

În cadrul proiectului, aflat în dezbatere publică până pe 25 septembrie, sunt propuse următoarele.

* Preluarea din forma în vigoare a Legii nr. 422/2001:

1.modificării numărului de membri ai comisiilor zonale ale monumentelor istorice de la 9 la 11 membri;

2.menționării specializărilor minimale ale membrilor comisiilor zonale;

3.unor prevederi privind competențele de analiză ale comisiilor;

* În afara corelării Regulamentului cu forma în vigoare a Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice se impun mai multe modificări și completări ale acestuia:

 1. datorită numărului mare al documentațiilor care trebuie analizate în CZMI nr. 5, precum și a complexității acestora, se propune reîmpărțirea competențelor de analiză ale comisiilor zonale din estul și sud-estul țării cu diminuarea presiunii existente asupra comisiei competente teritorial pentru Iași;
 2. regândirea sitemului de incompatibilității privind votul membrilor comisiilor;
 3. precizarea necesității publicării pe paginile de internet ale MCIN și serviciilor deconcentrate ale acestuia a componenței comisiilor de specialitate;
 4. transferul unei părți din competențele de analiză de la CNMI către comisiile zonale;

5.clarificarea faptului că pentru analiză și avizare nu este necesar avizul Ministerului/ serviciului public deconcentrat pentru documentații de urbanism, respectiv a documentațiilor tehnice la fazele anterioare, având în vedere cazuri precum al unor imobile nou clasate pentru care se solicită aviz la faza DTAC, fără să fi existat un plan urbanistic avizat de Minister/serviciul deconcentrat deoarece anterior imobilul nu avea regim de protecție.

6.clarificarea faptului că după formularea propunerii de avizare de către comisiile de specialitate, există situații în care unele condiții propuse de comisie impun necesitatea depunerii unor completări ale documentației;

7.clarificări și simplificări în organizarea ședințelor privind: necesitatea prezenței proiectanților elaboratori ai documentațiilor supuse avizării în ședinele comisiilor în vederea prezentării proiectelor; necesitatea transmiterii documentațiilor cu cel puțin două zile lucrătoare înaintea ședinței, abilitarea secretarului comisiilor de a menține un climat propice lucrului; utilizarea modelelor fișelor de vot; realizarea convocării ședințelor extraordinare ale CNMI, Biroului, secțiunilor.

 

Descarcati aici proiectul de modificare a Regulamentului

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.6/sept 2018

 

 

3 Comentarii

 1. Ioan morar said:

  Foarte important ar fi sa se ia de urgenta masuri ca cei care fac interventii (refatadizari) pe monumente istorice sau pe cladiri aflate in zona de protectie /centru istoric, sa lucreze obligatoriu cu firme specializate in asemenea lucrari, folosind strict materiale specifice acestor operatiuni. Din pacate asistam la lucrari facute prost, de firme care nu sunt specializate pe asa ceva, care fac zugraveli ieftine fara a respecta specificul lucrarilor de restaurare. Pentru a ne bucura de patrimoniul de care dispunem, de urge ta trebuie stopate orice lucrari facute de mantuiala , de echipe slab pregatite, care nu fac altceva decat sa festeasca repede si sa ia banii. Accent pe calitate!!! Lucrari de foarte buna calitate executate cu firme specializate, firme avizate de catre cei de la monumente istorice si patrimoniu. Stop spoielilor!

 2. Hen Iustin said:

  Se afirma faptul ca Imobilele nou clasate, in lipsa unui plan urbanistic avizat de Minister/serviciul deconcentratl nu au regimul de protecție stabilit. Pai nici cele clasate anterior nu au un regim de protectie stabilit. Pentru a avea o protectie efectiva ar trebui intocmite documentatii de tip P.U.Z.C.P. conf. Ord. 562 / 2003 (a se vedea art. 8). Zonele de protectie stabilite prin PUG sunt tranzitorii in cea mai mare parte a PUGurilor, iar Studiile de fundamentare istorico-stiintifica sunt niste glume proaste. Nu exista nici o norma legala care sa le reglementeze. Deci Ministerul Culturii sa treaca la treaba si sa finanteze documentatii P.U.Z.C.P. precum Ministerul Dezvoltarii finanteaza P.U.G.

 3. Flavia said:

  Buna ziua,

  Daca am primit aviz nefavorabil la o constructie in care apare recomandarea comisiei de a modifica starea actuala a imobilului,trebuie facuta modificarea?sau recomandarea e facultativa?
  Mentionez ca doresc sa intru in legalitate,deoarece am extins cladirea deja existenta cu 24 mp.
  Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns.

  Multumesc,
  Flavia

Sus