Oferte locuri de munca top

Cum va fi folosit sistemul pentru factura electronica RO e-Factura

A fost elaborată procedura de utilizare a sistemului național privind factura electronică RO e-Factura. De asemenea, a fost stabilit modul de primire și descărcare a facturii electronice de către destinatarii facturii electronice emise în relația dintre firme și sectorul public (B2G).

Proiectele sunt în etapa de consultare publică.

Pregătirea și transmiterea facturii electronice

Emitentul facturii electronice va pregăti fișierul corespunzător facturii electronice în format XML.

Fișierul XML trebuie să respecte standardul european EN 16931 (model semantic de bază al facturii electronice) și regulile naționale RO-CIUS prevăzute în legislația specifică.

În vederea transmiterii facturii electronice, emitentul va utiliza mijloacele de identificare electronică pentru accesarea SPV, pentru:

* interconectarea aplicației disponibile la nivelul emitentului cu sistemul RO e-Factura, utilizând o serie de micro-servicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);

* utilizarea aplicațiilor puse la dispoziție în mod gratuit de către Ministerul Finanțelor.

Peste 150 de apartamente de vacanta, propuse intr-o zona turistica

Verificarea facturii electronice

După transmiterea facturii electronice, sistemul RO e-Factura va efectua următoarele operațiuni, în mod automat, asupra fișierului în format XML, după cum urmează:

  1. a) verificări și validări privind structura și sintaxa;
  2. b) verificări semantice.

După efectuarea acestor operațiuni se generează un mesaj automat de răspuns.

Primirea și descărcarea facturii electronice de către destinatarii facturilor electronice emise în relația B2B

În vederea primirii și descărcării facturii electronice, destinatarul va utiliza mijloacele de identificare electronică pentru accesarea SPV, pentru:

  1. a) interconectarea aplicației disponibile la nivelul destinatarului cu sistemul RO e-Factura, utilizând o serie de micro-servicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);
  2. b) utilizarea aplicațiilor puse la dispoziție în mod gratuit de către Ministerul Finanțelor.

Disponibilitatea pentru descărcare a facturii electronice în sistemul RO e-Factura

Data comunicării facturii electronice către destinatar se consideră data la care factura electronică este disponibilă acestuia pentru descărcare din sistemul RO e-Factura.

Fișierele corespunzătoare facturii electronice în format XML și mesajele de eroare sunt disponibile pentru descărcare 60 de zile de la momentul publicării în sistem, ulterior vor fi arhivate electronic și eliberate la cerere.

 

Descărcați aici Procedura de utilizare și funcționare a sistemului național privind factura electronică RO e-Factura – Proiect

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

Sus