Oferte locuri de munca top

Cum va fi folosit BIM in generarea si gestionarea datelor constructiilor

Utilizarea instrumentelor BIM (Building Information Modeling / Modelarea Informației Construcției) în generarea și gestionarea datelor digitale aferente construcțiilor se va face în baza unui ghid ce va intra în vigoare la sfârșitul lunii noiembrie.

Prevederile noului ghid vor fi aplicate proiectelor de investiții-pilot din sectorul public, în etapa 3 — Demararea introducerii BIM la nivel național și implementarea de proiecte-pilot, în proiectele de investiții finanțate din fonduri publice din sectorul construcțiilor, conform PNRR – Valul renovării.

Ghidul este adresat tuturor actorilor din piața construcțiilor din România.

Modelarea Informației Construcției (BIM) semnifică utilizarea unei reprezentări digitale într-o manieră colectivă a unui activ construit pentru a facilita procesele de proiectare, construire și exploatare, în vederea formării unei baze de încredere în luarea deciziilor.

Rolul noii reglementări tehnice este de a crea contextul pentru demararea procesului de implementare a metodologiilor de lucru în sistem BIM.

Scopul ghidului constă în familiarizarea și diseminarea informațiilor necesare pentru aplicarea proceselor de management al informațiilor utilizând modelarea informației construcției (BIM) pentru generarea și gestionarea datelor digitale aferente construcțiilor.

Abordarea ține de generarea unui cadru la nivel macro care să faciliteze înțelegerea proceselor și metodologiei de lucru în sistem BIM pentru actorii din sectorul construcțiilor.

Pregatiri pentru edificarea unui nou centru comercial

Prevederile reglementării tehnice vizează o serie de aspecte referitoare la:

* generarea și gestionarea datelor și procesul de management al informațiilor (procesul de management al informațiilor și activitățile specifice diferitor tipuri de proiecte, producerea informațiilor în colaborare, procesele și activitățile de management al informațiilor în ciclul de viață, mediul comun de date (CDE) – instrument principal de gestionare a informațiilor, interoperabilitatea datelor digitale aferente construcțiilor);

* generarea și gestionarea datelor digitale în etapele ciclului de viață al proiectului, în etapele de inițiere, planificare și realizare a proiectului și execuție a construcției.

 

 

 

Descărcați aici

 

 

 

Login Required

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus