Oferte locuri de munca top

Cum va continua programul Prima Casa in anul 2020

A intrat în vigoare forma in care va continua programul Prima Casă în acest an. Este vorba atât despre plafonul de garanții pentru anul în curs, cât și despre abrogarea prevederii prin care plafonul total al garanțiilor putea fi reîntregit.

Noile modificări au fost publicate în Monitorul Oficial.
Astfel, pentru acest an Guvernul a alocat pentru programul Prima Casă un plafon al garanțiilor ce pot fi emise cu o valoare de 2 miliarde de lei, echivalentul a aproape 420 milioane de euro.

Totodată, pentru a nu pune la dispoziţia finanţatorilor participanţi în Program și a altor limite suplimentare faţă de plafonul propus pentru alocare în anul 2020 și în anii următori, nu mai este valabilă  prevederea potrivită căreia ”sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadență și/sau anticipate, precum și ca urmare a lichidării creditelor acordate inițial în cadrul programului în vederea acordării de .garanții pentru achiziționarea sau construirea unei noi locuințe în cadrul programului reîntregesc plafonul total al garanțiilor aferent anului eliberării și se utilizează de către fiecare finanțator pentru acordarea de garanții beneficiarilor programului. Sumele astfel obținute se evidențiază și se raportează distinct față de plafonul anual alocat prin hotărâre a Guvernului”.

De la începutul anului 2019 şi până la finele lunii octombrie 2019 au fost acordate 14.052 garanţii, în valoare totală de 1,3 miliarde lei, precum și 4.344 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,5 miliarde lei. Inițiatorii OUG au susținut că până în prezent au fost executate un numar de 886 de garanții, în valoare de 70,7 milioane lei, din care s-a recuperat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală suma de 26,51 milioane lei, rezultând o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima Casă.

 

 

Citiți și:

Ansamblu cu 480 de apartamente, in autorizare, in Bucuresti

Viitoare spatii industriale, cu aproape 7 mii mp sc

Proiect rezidential aprobat, intr-o zona unde vor fi hectare intregi cu locuinte

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus