Oferte locuri de munca top

Cum se face racordarea la retelele electrice, pana la 2,5 km

A fost stabilit modul în care va fi realizată racordarea la rețelele electrice pentru utilizatorii non casnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri. Procedura, deja intrată în vigoare, se aplică utilizatorilor care au depus cereri de racordare la operatorii de distribuție concesionari după data de 30 iulie 2020 și pentru care nu s-au încheiat contracte de racordare.

Astfel, regulile stabilite de ANRE se aplică în relațiile dintre operatorul de distribuție concesionar și utilizatorii de tip clienți finali noncasnici care solicită:

* racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum noi prin intermediul unor instalații de racordare cu lungime de până la 2.500 metri, aflate pe teritoriul unității administrativ-teritoriale pentru care operatorul are concesiunea serviciului public de distribuție;

* un spor de putere pentru consum, determinat de dezvoltarea din punct de vedere tehnic și energetic a activității la locurile de consum alimentate prin intermediul unor instalații de racordare cu lungime de până la 2.500 metri, aflate pe teritoriul unității administrativ-teritoriale pentru care operatorul are concesiunea serviciului public de distribuție.

Pentru acestea, operatorul de distribuție concesionar are obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalațiilor de racordare.

Procesul de racordare la rețelele electrice

Pentru racordarea la rețeaua electrică, utilizatorul plătește doar componenta tarifului de racordare corespunzătoare verificării dosarului instalației de utilizare și punerii sub tensiune a acestei instalații.

Valoarea componentei tarifului de racordare corespunzătoare realizării instalației de racordare, respectiv pentru proiectarea și execuția acesteia, va fi suportată de către operatorul de distribuție concesionar și este recunoscută în tariful de distribuție aprobat de autoritatea competentă.

După primirea avizului tehnic de racordare, utilizatorul poate solicita în scris operatorului de distribuție concesionar încheierea contractului de racordare. Cererea va fi în mod obligatoriu semnată de utilizator sau de împuternicitul legal al utilizatorului.

În cazul în care dezvoltarea locului de consum se realizează în etape în conformitate cu prevederile din avizul tehnic de racordare și soluția de racordare permite realizarea instalației de racordare etapizat, termenul de realizare a instalației de racordare aferente primei etape este de maximum 90 de zile de la data obținerii acordului / autorizației pentru instalația de racordare.

Dacă utilizatorul nu respectă termenele de realizare etapizată a instalației de utilizare și/sau nu dezvoltă instalația de utilizare la puterea prevăzută pentru fiecare etapă, acesta pierde puterea aprobată pentru etapele de dezvoltare a locului de consum nerealizate. Puterea neutilizată va fi alocată de către operatorul de distribuție concesionar altor utilizatori.

Punerea sub tensiune finală a instalațiilor electrice ale utilizatorului se realizează de către operatorul de distribuție concesionar după emiterea certificatului de racordare și încheierea de către utilizator a contractului pentru distribuția și/sau furnizarea energiei electrice.

 

Descărcați aici Procedura ANRE

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus