Oferte locuri de munca top

Cum s-au modificat pretentiile proprietarilor de imobile in pandemie

În timp ce proprietarii din Europa au cerut prețuri în creștere pentru vânzarea apartamentelor, cei din America Latină și Asia-Pacific au mai lăsat din pretenții. Aceasta potrivit unui studiu al OLX Group, care a analizat impactul pandemiei asupra sectorului imobiliar din întreaga lume, pe baza datelor strânse pe parcursul anului 2020 de pe platformele de anunțuri de imobiliare deținute de companie în 13 state din Europa, America Latină și Asia-Pacific.

Cea mai mare creștere înregistrată în Europa a fost în Rusia, de 16%, iar singurul stat european în care prețurile au stagnat pe fondul pandemiei a fost Bulgaria.

În România, prețurile cerute pentru vânzarea apartamentelor au crescut cu 5%, țara noastră fiind situată peste creșterea înregistrată în Polonia (de 4%) și Portugalia (de 1%) și sub nivelul Ucrainei (7%).

Țările din America Latină au fost marcate de scădere, iar cea mai drastică a fost înregistrată în Ecuador (-37%) și Brazilia (-26%). Pe parcursul anului 2020, în Ecuador au fost impuse restricții dure și pe termen lung, în timp ce Brazilia nu a fost în carantină pe parcursul aceluiași an.

Indonezia, țara analizată din Asia-Pacific, a avut o scădere de 5% între primul și cel de-al treilea trimestru.

Prețuri cerute pentru închiriere

Dinamica a fost mai diversă în cazul apartamentelor oferite spre închiriere pe parcursul anului 2020, unele state fiind marcate de o scădere a prețurilor, iar altele de creștere.

În Europa, cea mai importantă scădere a prețurilor a fost înregistrată în Portugalia și Bulgaria (-11%), urmată de o scădere de 5% în Polonia și de 3% în România.

În paralel, chiriile pentru apartamente au crescut cu 4% în Rusia și cu 3% în Ucraina.

În America Latină, în timp ce valoarea chiriei pentru apartamente a crescut în cazul unor state precum Ecuador și Argentina (24% și 3%), Columbia, Peru și Brazilia au fost marcate de scădere.

Asia-Pacific: valoarea chiriei a fost în creștere și în cazul Indoneziei, cu 9%.

Prețuri cerute pentru vânzarea caselor

În Europa, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Ucraina (36%) și Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o creștere de 9% între primul și ultimul trimestru al anului 2020. Singura țară europeană în care prețurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%).

Țările analizate din America Latină au înregistrat scăderi semnificative ale prețurilor, în special în Ecuador (-43%), Peru și Brazilia (-27%).

În Indonezia, casele oferite spre vânzare au avut prețuri mai mici cu 8%.

Prețuri cerute pentru închirierea caselor

În Europa, valoarea chiriei pentru case a scăzut cu 30% și 26% în cazul Ucrainei și Bulgariei și a crescut cu 28% în cazul Rusiei. România a înregistrat o scădere cu 6%.

În America Latină au fost două țări în care chiria pentru case a avut o creștere spectaculoasă: Ecuador (53%) și Argentina (49%), dar au fost și țări în care prețurile au scăzut cu câteva procente.

Chiriile pentru case au crescut cu 5% în Indonezia.

Prețuri cerute pentru vânzarea terenurilor

Pandemia a influențat interesul cumpărătorilor față de terenurile din statele europene analizate, acestea înregistrând o creștere a prețurilor de până la 24% în Ucraina, 19% în România și 12% în Polonia. O scădere drastică s-a putut observa în Brazilia, unde prețurile terenurilor au scăzut cu 25%.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2021

 

Sus