Solplanet x AeroFix

Cum pot dezvoltatorii sa construiasca in Bucuresti

PUZ-urile sectoarelor 2, 4 și 5 nu mai produc efecte începând de ieri ca urmare a deciziei Tribunalului București de suspendare a lor. Acestea nu sunt, totuși, anulate definitiv de instanță. Până acum Curtea de Apel a anulat definitiv PUZ Sector 3 și PUZ sector 6.

Hotărârea de ieri a Tribunalului București este executorie, chiar dacă poate să fie atacată cu recurs. Deci, vor mai urma trei faze procesuale.

Nicușor Dan, primarul municipiului București, a precizat că va mai urma recursul față de hotărârea de suspendare, o acțiune de anulare a celor trei PUZ-uri de sector cu fază de fond la Tribunalul București și de apel la Curtea de Apel București.

În urmă cu un an, pe 26 februarie, Consiliul General a suspendat PUZ-urile sectoarelor 2,3,4,5 și 6. ”Au fost mai mult de 20 de litigii în care acele hotărâri de consiliu au fost atacate. Toate au fost câștigate de municipalitate. Mai mult decât atât au existat două litigii în care s-a dorit atât anularea, cât și suspendarea Planului Urbansitic General în vigoare, ceea ce este realmente terorism urban. In condițiile în care un oraș nu mai are un plan urbanistic general, asta înseamnă că oricine poate să construiască orice, oriunde. Și acele două litigii au fost câștigate de municipalitate”, a precizat Nicușor Dan.

Potrivit primarului general, dezvoltarea orașului înseamnă să duci utilități și cea mai importantă este infrastructura de transport, astfel încât să nu obligi dezvoltatorii să se concentreze pe aceleași spații și să scadă calitatea locuirii.

Suspendarea PUZ-rilor nu blochează dezvoltările imobiliare în București, susține Nicușor Dan:

”Bucureștiul are un Plan Urbanistic General în baza căruia orice persoană poate să ceară un certificat de urbanism și o autorizație de construire. Acolo unde nu este mulțumit de ceea ce prevede Planul Urbanistic General, de exemplu dacă are un teren într-o zonă industrială, atunci poate să ceară Consiliului General o derogare”.

Din luna septembrie a anului trecut funcționează Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului. Aceasta verifică prima dată respectarea principiilor de dezvoltare urbană.

”Când un investitor vrea să construiască un cartier, și este legitim să construiască un cartier cu 1000 de apartamente sau 2000 de apartamente, autoritatea locală care apără interesul public trebuie să se asigure că acești locuitori și acei copii vor avea o școală, vor avea o creșă, că va exista un drum public pe care locuitorii din acel cartier să vină, în fine, să iasă din cartierul lor. Nu vrem să mai avem cartiere de blocuri, cum am văzut nenumărate, în care oamenii să nu aibă creșe, grădinițe și școli”, afirmă Nicușor Dan.

Pentru actualizarea Planului Urbanistic General este în derularea un contract încheiat în 2013 cu un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură.

Nicușor Dan spune: ”Din păcate, din anul 2014 până acum nu s-a făcut niciun progres în ceea ce privește actualizarea Planului Urbanistic General. Am avut cel puțin 20 de ședințe tehnice și suntem foarte aproape de o concluzie cu privire la ce vom face mai departe la Planul Urbanistic General (…)  Voința mea e de a continua contractul cu consorțiul condus de Universitatea de Arhitectură și de a accelera actualizarea Planului Urbanistic General.”

Până la actualizarea Planului Urbanistic General sunt două lucruri de făcut.

Locuri de munca in constructii

Pe de-o parte, pentru inițiativa privată,  există Comisia Tehnică de Urbanism care permite elaborarea de PUZ-uri profesioniste, prin care interesul public să fie respectat.

Pe de altă parte, sunt zone mai mari din București pe care autoritatea publică trebuie să le reglementeze ea însăși, înainte de a se ajunge la reglementarea generală a teritoriului prin Planul Urbanistic General.

În acest sens a fost constituită în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București-Ilfov o echipă care să țină locul unui centru de planificare urbană. Pentru zone care necesită dezvoltare în București, zone mai extinse, această structură a autorității publice va elabora tema de proiect urmând ca apoi Planul Urbanistic Zonal să fie făcut prin achiziție publică de către autoritate, dar pe o temă bine stabilită pe această structură a autorității.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus