Ar trebui să fim optimiști în ceea ce privește viitorul întrucât analiștii financiari anticipează ”creștere economică susținută în următoarele 12 luni”.
Însă, această creștere va fi însoțită de creșterea inflației și, implicit, a ratelor de dobândă.
Participanții la sondajul realizat de Asociația CFA Romania anticipează cel puțin o majorare a ratei de politică monetară în următoarele 12 luni, după cum a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte al acestei asociații.
Peste 74% dintre participanți estimeză majorarea inflației în urmatoarele 12 luni. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,11%,
În ceea ce privește cursul de schimb eur/ron, peste 93% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Nici un respondent nu a avut o opinie de apreciere a leului.
Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9741 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0261 lei pentru un euro.
De asemenea, 80% din participanții la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piața monetară (ROBOR 3M). Peste 77% dintre participanți anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadențele de 5 si 10 ani.
Pentru a doua luna consecutiv, în jur de 60% dintre participanți anticipează majorarea prețurilor proprietăților rezidențiale în următoarele 12 luni.
Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 77%) anticipează că acesta se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (35%) anticipează impactul până în trimestrul II al anului 2022;
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 6,2%;
Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +5,8%;
Datoria publică va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52% din PIB.