Oferte locuri de munca top

Cum avansează lucrările la trei dintre monumentele Bucureştiului

Arcul-de-triumf-bucharestLucrări de consolidare, restaurare şi conservare se află în plină desfăşurare la Arcul de Triumf, Observatorul astronomic „Vasile Urseanu” şi Muzeul Nicolae Minovici.

La Arcul de Triumf, execuţia a demarat în ianuarie 2014, în prezent gradul de finalizare fiind de 84%. Au fost executate basoreliefurile, respectiv medalioanele cu chipurile regale.  La momentul de faţă se lucrează la restaurarea faţadelor şi a inscripţiilor, distruse în perioada comunistă. Acestea vor fi refăcute integral conform imaginii originale. Pe intra-dosul Arcului se va reface – pe baza cercetarilor documentate istoric – inscripţia Budapesta.

Cu privire la stadiul acestui proiect, Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a declarat: “Precizez că durata de execuţie a restaurării Arcului de Triumf a fost prelungită cu acordul finanţatorului, din cauza suspendării de catre Autoritatea competentă – Ministerul Culturii – a lucrărilor de restaurare a pietrei, pe perioada iernii. Aşa cum am spus însă, această lucrare va fi încheiată înainte de 1 Decembrie, astfel încât să poată fi sărbătorită Ziua Naţională.”

La Observatorul Astronomic lucrările de consolidare, restaurare şi conservare au început în august 2014, atingând stadiul de 37%. A fost finalizată consolidarea imobilului, se lucrează la restaurarea picturii murale, a vitraliilor, a componentelor artistice din piatra şi lemn, precum şi a cupolei. Termenul de finalizare a acestei lucrări este noiembrie 2015.

În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare şi consolidare a Muzeului „Nicolae Minovici”, acestea au început anul trecut în iunie şi deja a fost executată jumătate din lucrare. Astfel, clădirea principală a fost consolidată şi reabilitată.

În prezent, se lucrează la amenajarea gardului, a curţii, la restaurarea obiectelor de patrimoniu ale muzeului, obiecte din piatră, ceramică şi pictură pe lemn. Un element de unicitate îl constituie climatizarea spaţiului interior al monumentului, care, după cum a declarat edilul-şef, „se va asigura prin instalarea unui sistem geo-termic prietenos cu mediul. În acest moment, se forează pentru captarea apelor termale. Este pentru prima dată când în Bucureşti, un muzeu va folosi o sursă regenerabila de energie.” Termenul de finalizare este septembrie 2015.

Sus