Oferte locuri de munca top

Cum ar putea creste salariul minim

Salariul minim național brut ar putea crește succesiv începând de anul viitor. În acest sens, a fost propus ca valoarea salariului minim național brut să nu poată reprezenta mai puțin de 60% din valoarea salariului mediu național brut.

Inițiativa a fost lansată de mai mulți senatori și deputați PSD, iar aceasta este în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Propunerea vizează ca raportul dintre salariul de bază minim brut pe țară și salariul mediu brut pe economie să crească în tranșe anuale egale începând cu data de 1 ianuarie 2022 până la sfârșitul anului 2024. La acea dată, salariul de bază minim brut pe țară ar trebui să reprezinte 60% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Începând din anul 2025, salariul minim ar urma să fie actualizat anual, în luna ianuarie, pentru a se păstra raportul de 60% dintre salariul minim brut și salariul mediu brut, având ca referință salariul mediu brut din luna decembrie a anului anterior, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau publicat de Institutul Național de Statistică.

De asemenea, inițiatorii menționează faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată necesitatea de a demara discuțiile privind salariul minim european și a fost lansată deja prima etapă a consultării cu partenerii sociali.

Scopul propunerii cuprinde, printre altele, următoarele ținte:

* readucerea în țară a românilor plecați la muncă în alte țări;

* reducerea decalajelor între statele europene și cetățenii acestora;

* garantarea asigurării standardelor și condițiilor minime de trai decent pentru populație;

* diminuarea migrației forței de muncă autohtone;

* reducerea șomajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim;

* colectarea unor sume suplimentare la bugetul de stat necesare efectuării de noi investiții;

* distribuția mai echitabilă a profiturilor în plan european etc.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus