Solplanet x AeroFix

Cum aleg centrala pe peleți optimă?

Peleții reprezintă o opțiune demnă de luat în considerare datorită puterii mai mari de ardere decât cea a lemnului, densitatea mare și costurile de transport reduse. Toate aceste aspecte oferă o mai mare eficiență unei centrale pe peleți, și un atu în alegerea acesteia pentru încălzirea locuinței. Însă, alegerea unei centrale pe peleți nu este deloc ușoară, astfel că îți vom oferi câteva sfaturi pentru a-ți ușura sarcina.

Cum calculez puterea necesară pentru o centrală pe peleți?

Primul criteriu în alegerea unei centrale termice, fie că vorbim despre o centrală pe peleți, lemne, gaz sau centrală electrică este puterea, respectiv dimensionarea acesteia în funcție de necesar. În ceea ce privește centrala pe peleți, dimensionarea acesteia se realizează de specialiști, având în vedere o serie de considerente precum:

– tipul de instalație- încălzire prin pardoseală, încălzire clasică cu calorifere, ventiloconvectoare, tuburi radiante etc.

– specificul locuinței deservite de centrala pe peleți- volumul aerului ce trebuie încălzit, tipul și gradul de izolație, suprafața acesteia etc

– zona geografică în care este amplasată locuința- din prisma temeperaturilor uzuale din sezonul rece.

Astfel, în funcție de acești factori se va alege un model de centrală pe peleți care să asigure necesarul termic al locuinței și conforul locatarilor, inclusiv funcționarea boilerului atunci când acesta există și este alimentat de centrală în sezonul rece.

 Existența unei camere tehnice pentru amplasarea unei centrale pe peleți

Spre deosebire de centralele pe lemne pentru care existența unei camere tehnice este obligatorie, în cazul centralelor pe peleți această obligativitate dispare, astfel că poți alege un model de centrală pe peleți adaptată spațiului existent. În situația în care nu ai o cameră tehnică dedicată sau aceasta este de dimensiuni foarte mici, poți opta pentru un model de centrală pe peleți cu componentele hidraulice integrate, care pot fi instalate în spații de mici dimensiuni și sunt autorizate a fi montate și în interiorul casei, spre exemplu pe holuri, însă acest tip de centrale pe peleți au o autonomie mai mică. În situația în care nu vrei să faci un astfel de compromis, ai la dispoziție centrale pe peleți de exterior.

 Ce tip de evacuare este mai bun pentru centralele pe peleți?

Din punctul de vedere al evacuarii, centralele pe peleti se împart în doua categorii:

– cu tiraj natural. În cazul unei astfel de centrale pe peleți, coșul de fum este obligatoriu și trebuie să fie bine dimensionat pentru a oferi eficiență maximă. Centralele pe peleți cu tiraj natral au avantajul unei contrucții mai simple și a unei mai bune fiabilități.

– cu tiraj forțat. Centralele pe peleți cu tiraj forțat pot funcționa cu o tubulatură simplă, însă nu este recomandată eliminarea coșului de fum. În schimb, acestea sunt concepute pentru a regla în mod automat arderile și circulația gazelor arse, oferind, astfel, mai multă eficiență centralei. O centrală pe peleți, în afara randamentului crescut, va oferi și un plus de confort locatarilor.

Centrale pe peleți cu kit hidraulic inclus sau individual?

Pe piață există modele de centrale pe peleți ce au kitul hidraulic, respectiv pompa, vasul de expansiune, supapele de supra presiune, aerisitorul robinetul de golire etc, incluse și centrale pentru care aceste elemente sunt instalate separat. Atunci când vrei să achiziționezi o centrală pe peleți, optezi în acest sens în funcție de spațiul disponibil. Centralele cu kit hidraulic încorporat sunt mai compacte și ocupă mai puțin spațiu, fiind o alegere bună pentru situațiile în care nu ai o cameră tehnică dedicată. În schimb, cetralele pe peleți ce nu au kitul hidraulic inclus au o capacitate mai mare a buncărului de peleți și a vasului de expansiune. Un alt avantaj al centralelor pe peleți cu kit hidraulic inclus este costul aferent montajului, care este mai scăzut, precum și cel de achiziție a ansamblului.

Ce tip de arzător trebuie sa aibă centrala pe peleți?

Centralele pe peleți pot fi prevăzute cu arzător normal sau arzător cu autocurățare. Acesta este foarte important deoarece influențează în mod direct aprinderea și eficiența centralei. Deși centralele pe peleți cu arzător cu autocurățare sunt mai scumpe, în cazul în care bugetul vă permite aceasta reprezintă alegerea optimă deoarece evacuează periodic cenușa din arzător în cenușar și oferă un confort suplimentar în exploatare și o combustie mai bună. Acumularea de cenușă poate determina stingerea necontrolată a focului sau poate împiedica reaprinderea, iar la centralele fără autocurățare acest proces trebuie realizat o dată la 2 zile.

Alegerea unei centrale pe peleți este indicat a fi realizată împreună cu un specialist, care să poată oferi toate detaliile tehnice necesare, să facă sugestii cu privire la adaptarea centralei la spațiul pe care urmează să îl deservească și la condițiile de instalare. bobcomprest.ro pune la dispoziția clienților o echipă de profesioniști ce poate oferi consultanță de specialitate și produse de calitate pentru instalația de climatizare, inclusiv pentru centrale pe peleți.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus