Mai multe proiecte esențiale de infrastructură au fost discutate de către premierul Mihai Tudose cu ambasadorul Republicii Populare Chineze, Xu Feihong, în cadrul unei întâlniri, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, la Palatul Victoria.
„Avem în vedere proiecte importante în domeniul infrastructurii feroviare și rutiere pentru care și-au manifestat interesul companii mari din China, dar așteptăm ca și firmele mici să investească și să producă în România, pentru piața europeană”, a declarat MihaiTudose. Întrevederea a fost axată pe proiecte de interes comun în plan economic și pe perspectivele de concretizare a colaborării pe aceste proiecte.
Podul suspendat peste Dunăre, Autostrada București-Sofia și rețeaua feroviară de mare viteză
Primul proiect abordat de către cele două delegații a fost construcția unui pod suspendat peste Dunăre, la Brăila. Obiectivul de investiții este cuprins în Master Planul General de Transport al României, cu mențiunea că, pentru acesta, a fost deja lansat anunțul de licitație.
De asemenea, premierul Tudose a menționat mai multe proiecte de infrastructură de interes regional, cum ar fi construcția unei autostrăzi București-Sofia sau construcția unei rețele de transport feroviar de mare viteză, pe pernă magnetică, dezvoltată în comun de România, Bulgaria, Serbia și, eventual, Grecia, după modelul celor deja funcționale în China.
Guvernul consideră că acestea sunt proiecte care pot beneficia de finanțări europene și care pot fi dezvoltate în regim de parteneriat public-privat, pentru care România poate beneficia de expertiza marilor companii de construcții chineze.
De partea cealaltă, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong, a transmis premierului Tudose interesul investitorilor chinezi pentru România, precum și deschiderea autorităților din China pentru dezvoltarea cooperării economice bilaterale.
Astfel, cele două grupuri de discuție au stabilit să analizeze în comun, începând din această săptămână, proiectele care oferă perspective de cooperare bilaterală. Alte oportuinități de cooperare economică la nivel bilateral, dar și regional vor putea fi identificate cu prilejul reuniunii șefilor de Guverne din China și Europa Centrală și de Est, care va avea loc în toamna acestui an, la Budapesta.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!