Oferte locuri de munca top

Cu cat au crescut salariile in constructii

Salariile din sectorul construcțiilor au continuat să crească și în luna iunie, conform celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică.

Astfel, salariile pe luna iunie au fost mai mari atât față de cele din luna precedentă, cât și față de cele din aceeași lună a anului trecut.

În iunie, salariul mediu brut în sectorul construcțiilor a fost de 4.870 lei, mai mare cu 11% față de cel din iunie 2021.

Platforma industriala, restructurata pentru edificarea a peste 400 apartamente

Salariul mediu net a ajuns în iunie la 3.725 lei, fiind mai mare cu 13% față de cel luna similară a anului trecut.

Per ansamblul întregii economii, creșterea medie a salariilor brute a fost egală cu cea din sectorul construcții. Majorarea a fost tot de 11%, salariul mediu brut în economie ajungând la 6.413 lei.

Salariile medii nete per economie au crescut cu 12%, cu un procent mai puțin decât cele din construcții, ajungând la 3.977 lei.

Din august, evoluții noi privind salariile din construcții

Evoluțiile noi în ceea ce privește salariile din construcții vor fi din luna august, de când a intrat în vigoare diminuarea plafonului pentru acordarea facilităților. Acesta a fost redus de la 30.000 la 10.000 de lei salariu brut.

Pregatiri pentru construirea unui ansamblu cu aproape 200 de locuinte

“Să păstrezi un plafon de 30.000 lei cu facilități fiscale în condițiile în care salariul mediu în România este de 6.300 de lei este incorect”, era de părere Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. El a declarat: ”Cred că ar fi bine, din partea constructorilor, ca să nu piardă forță de muncă, să facă un efort, în interiorul facilității între 3.000 – 10.000 de lei să ridice un pic salariile muncitorilor”.

Ministrul nu ia în calcul că toate aceste costuri vor trebui incluse în devizele proiectelor de investiții, iar statul va trebui să suporte majorările dacă vrea ca proiectele să poată fi finalizate.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus