Oferte locuri de munca top

Cu cat a fost tranzactionata Casa Moscovici, monument istoric

O clădire monument istoric a intrat în patrimoniul județului Botoșani.

Este vorba despre Casa Moscovici, una dintre cele mai reprezentative clădiri monument istoric din județ.

Tranzacția a avut loc între CJ Botoșani și reprezentanții proprietarilor, societatea Nord Proiect.

În urma finalizării procedurilor de negociere între Consiliul județean cu reprezentanții proprietarului s-a stabilit, în conformitate cu mandatul acordat de către plenul Consiliului Județean, ca prețul tranzacției să fie valoarea de piață reieșită din evaluare, respectiv de 3.235.452 lei, echivalentul a 658.000 euro.

În urma tranzacției, în proprietatea Consiliului Județean va intra clădirea, cu o suprafață construită la sol de 872,13 metri pătrați, și terenul pe care este construită, respectiv 1.099 metri pătrați.

Plata se va face în trei tranșe egale, prima până la finele acestui an, iar ultima până la finele lunii august 2022, iar cheltuielile ocazionate de tranzacție vor fi suportate în părți egale de Consiliul Județean și Nord Proiect.

Dorin Birta, vicepreședinte al Consiliului Județean și cel care a coordonat întreaga operațiune de negociere, a declarat: „Este pentru prima dată când Consiliul Județean Botoșani reușește să finalizeze o procedură de exercitare a dreptului de preempțiune asupra unui imobil de patrimoniu. Nu a fost ușor, dar cu multă determinare am reușit să armonizăm atât solicitările vânzătorului cu cele pe care le-am avut noi ca autoritate publică”

Casa Moscovici a fost construită înainte de 1872 și refăcută după 1888 de bancherul evreu Boris Moscovici, cel care i-a dat și actuala „arhitectură eclectică de factură baroc-palladian”.

La începutul Secolului al XX-lea, Casa Moscovici a găzduit reprezentanți ai familiei regale, inclusiv pe Regele Carol I, primul monarh al României moderne, cel care a obținut independența, și Regele Ferdinand I, artizanul Marii Uniri.

În perioada interbelică, familia Moscovici, fiind mai mult timp plecată din țară a decis să vândă clădirea, ulterior aceasta fiind achiziționată de Camera de Comerț. De-a lungul anilor, a mai găzduit Serviciul Sanitar al orașului, Circumscripția III Poliție și Instanța Specială de Judecată.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus