Solplanet x AeroFix

Cu cat a crescut costul orar al fortei de munca in constructii

Costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice pe parcursul ultimelor 12 luni.

În sectorul construcțiilor, costul orar al forței de muncă a fost mai mare cu 18,58% în trimestrul I 2019 față de cel din trimestrul I 2018. În același timp a fost mai mare cu 11% față de cel din trimestrul IV 2018.

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile de învăţământ (32,51%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (25,83%), în primul trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului trecut.

Aceste activităţi au fost urmate de cele de spectacole, culturale şi recreative (20,97%), construcţii (18,58%), respectiv industria extractivă (18,22%).

Creşterea cea mai mică a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în tranzacţii imobiliare (5,15%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent pentru componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 16,43%, iar pentru componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 13,41%.

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Faţă de trimestrul IV 2018, în trimestrul I 2019 costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cea mai semnificativă creştere s-a înregistrat în învăţământ (25,58%), ca urmare a aplicării prevederilor legale, dar şi a vacanţei şcolare şi, în consecinţă, a diminuării timpului efectiv lucrat.

Creşteri importante au cunoscut şi activităţile de construcţii (11,01%), spectacole, culturale şi recreative (9,36%), hoteluri şi restaurante (9,04%).

Cele mai accentuate scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) au avut loc în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,97%) şi în transport şi depozitare (-3,60%).

Faţă de trimestrul anterior, creşterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 4,23%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 1,40%.

 

 

Citiți și:

Cu cat vor creste preturile de vanzare a locuintelor intr-un ansamblu in executie

Mari dezvoltatori din Capitala pregatesc proiecte pe 5 ha

In ce stadiu sunt proiectele rutiere din sud-vest

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/ iunie 2019

Sus