Oferte locuri de munca top

Criza europeana a gazelor poate afecta si Rusia

Criza europeană a gazelor încă poate afecta Rusia, a declarat președintele Vladimir Putin, la Forumul Internațional al Săptămânii Energiei Ruse, citat de Reuters.

În cazul în care vor crește prețurile la gaze naturale, acest lucru va duce la inflație, sporind în continuare costul produselor esențiale precum alimentele sau reducând cererea de combustibil, care este o sursă cheie de venit al statului.

Prețurile gazelor europene au crescut de cinci ori de la începutul anului, cererea globală depășind oferta pe măsură ce economiile se recuperează după încetinirile provocate de pandemie. Situația a determinat unele țări să genereze energie electrică din arderea cărbunelui, în ciuda emisiilor nocive mai mari de dioxid de carbon.

„Acest lucru are anumite consecințe și pentru noi”, a spus Putin înalților oficiali guvernamentali. „Dacă va exista o scădere a cererii … acest lucru ar afecta companiile noastre producătoare, inclusiv Gazprom.”

Gazprom este o piatră de temelie a economiei ruse, alături de producătorii de petrol conduși de gigantul de stat Rosneft.

Nu există semne că cererea și oferta pe piața europeană a gazelor ar fi echilibrate pe termen scurt, a declarat vicepremierul Alexander Novak.

Putin a spus că prețurile mai mari ale gazelor ar putea provoca creșterea prețurilor îngrășămintelor, care, la rândul lor, s-ar adăuga la costurile deja mărite ale alimentelor. Inflația din Rusia s-a accelerat recent la 7,63%, acesta fiind cel mai înalt nivel din februarie 2016.

„Nu ne interesează o creștere la nesfârșit a prețurilor la energie, inclusiv la gaz”, a spus Putin, care a ordonat recent să fie plătite încă 420 de milioane de dolari pentru ajutoare sociale către gospodăriile rusești, pentru a face față creșterii prețurilor.

Miercuri, el a ordonat, de asemenea, guvernului său să vină cu măsuri de protejare a producătorilor agricoli locali, care ar trebui să contribuie la reducerea prețurilor la alimente.

Banca centrală rusă se așteaptă, pe scară largă, să-și majoreze rata principală pentru a șasea oară în acest an vineri, deoarece inflația depășește cu mult obiectivul de 4%.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

Sus