La începutul acestui an, piaţa din România a înregistrat creşteri remarcabile pe segmente cheie, cum ar fi piața de birouri și cea de investiții, spun consultanţii imobiliari de la Colliers.
De asemenea, creșterea de 7% a consumului s-a tradus anul trecut în volume cu până la 20% mai mari ale vânzărilor înregistrate de retaileri.
Anul 2015 pare să marcheze totodată și revenirea pieței spațiilor industriale luând în calcul cererea în creștere pentru spațiile industriale din țară și interesul semnificativ pentru dezvoltări noi.
Contextul favorabil în care se regășește piața de real estate astăzi, la începutul unui nou ciclu de dezvoltare, va mai continua în următorii doi – trei ani, ceea ce va genera oportunități prin prisma fluxurilor globale de capital aflate în căutarea de noi proiecte de investiții imobiliare.
“Premisele pentru ca acest ciclu de piață să fie unul de durată – minimum 10-12 ani – par totuși să fie mai bune comparativ cu ultima decadă, dacă luăm în calcul precauția din partea băncilor și numărul limitat de dezvoltări oportuniste. Creșterea sau extinderile de pe segmentul corporate se poate traduce printr-o creștere în viitor a puterii de cumpărare, care va da, mai departe, un impuls pieței de retail și segmentului rezidențial”, punctează Ilinca Păun, Managing Director Colliers International Romania.
Valoarea tranzacţiilor imobilare încheiate anul trecut în ţara noastră a crescut de patru ori faţă de anul precedent, atingând 1,2 miliarde euro. Principalul indicator al unei creșteri sănătoase îl reprezintă activitatea de închirieri care s-a majorat cu 30%, potrivit raportului ”Romania Market Review”, publicat de consultantul Colliers.
Damian Harrington, Regional Director al departamentului de Research al Colliers International în Europa de Est, a precizat: “Per total, 2014 a marcat un nivel sănătos al volumelor tranzacționate în Europa Centrală și de Est, majoritatea țărilor din regiune înregistrând rezultate pozitive. În raport cu celelalte țări din ECE, România deține una dintre cele mai notabile rate de creștere și există semne concrete care arată că atractivitatea țării ca destinație de investiții este în creștere”.