Oferte locuri de munca top

Cresteri de pret, estimate in toate sectoarele

Creșteri ale prețurilor sunt estimate în perioada următoare în construcții, în industria prelucrătoare, în comerțul cu amănuntul și în servicii.

Estimările au fost făcute de managerii din sectoarele menționate în cadrul anchetei de conjunctură derulată de Institutul Național de Statistică în luna august și vizează următoarele trei luni.

Totodată, numai managerii din comerțul cu amănuntul preconizează creșteri ale numărului de salariați.

Construcţii

Managerii din construcții estimează că activitatea din acest sector va înregistra pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%).

Ei au în vedere o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +38%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%).

Pentru activitatea de fabricare a echipamentelor electrice se estimează cea mai mare creștere (sold conjunctural +20%), urmată de activitățile de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +16%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +22%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +17%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +15%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +32%).

Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +9%).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus