Volumul investiţiilor imobiliare a crescut accelerat, de la 300 milioane de euro în 2013, la aproximativ 1,2 miliarde de euro în acest an, iar tendinţa se va menţine şi anul viitor. În 2015 sunt şanse mari să intre pe piaţă noi investitori, care ar putea fi interesaţi să cumpere deopotrivă proprietăţi de top şi proprietăţi secundare. Pe de altă parte, o serie de investitori existenţi, dar care au fost inactivi în ultimii ani, ar putea relua tranzacţiile, prefigurează Mihnea Şerbănescu, CEO al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Fonduri de investiţii nou intrate pe piaţă au început deja să depună oferte pentru preluarea unor proprietăţi comerciale, chit că nu au realizat deocamdată tranzacţii, precizează Răzvan Sin, Head of Capital Markets DTZ Echinox.
Randamentele investiţiilor imobiliare din România sunt atractive pentru investitorii internaţionali. Ei sunt mai degrabă descurajaţi de impredictibilitatea evoluţiei chiriilor, ţinând cont că în continuare sunt multe proiecte în dezvoltare, menţionează domnul Şerbănescu.
Cererea pentru spaţii de birouri a revenit la nivelul din 2008
Clădirile de birouri oferă o bună oportunitate pentru investiţii întrucât cererea este în creştere. Numai în Capitală, anul acesta au fost realizate tranzacţii de închiriere pentru 300.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, valoare similară cu cea înregistrată în 2008. În acelaşi timp, rata de neocupare în clădirile de birouri din Bucureşti s-a redus de la 17% la începutul anului, la 14,5% în prezent. Zona Barbu Văcărescu – Dimitrie Pompeiu a fost deosebit de activă la tranzacţionare, iar secundar zona de Vest, precizează Mădălina Cojocaru, Head of Office Department DTZ Echinox.
De asemena, au devenit atractive şi alte oraşe din ţară, cu atât mai mult cu cât acestea dispun de stocuri mici de spaţii. Astfel, în afara Bucureştiului au fost închiriaţi în acest an peste 50.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, din care mai mult de 30.000 de metri pătraţi doar în Cluj-Napoca, o piaţă care tinde chiar să se supraîncălzească. Investitorii devin interesaţi şi de alte oraşe, precum Iaşi, remarcă Mădălina Cojocaru.
Anul viitor vor fi livrate 3 centre comerciale
Piaţa spaţiilor de retail s-a încadrat pe o traiectorie de creştere sustenabilă. Chiriile chiar au fost majorate uşor în cazul contractelor nou încheiate. În acest context, puţine proiecte mari de retail sunt disponibile spre vânzare, având în vedere că proprietarii lor preferă să beneficieze de creşterea pieţei, precizează Răzvan Sin.
Anul viitor este aşteptată livrarea a câteva centre comerciale importante: Mega Mall, dezvoltat de NEPI în cartierul bucureştean Pantelimon; Coresi Shopping Resort, investiţia Immochan din Braşov; Shopping City Timişoara (NEPI), la care se adaugă extensia centrului comercial City Park din Constanţa (tot NEPI), menţionează Bogdan Marcu, Head of Retail Department DTZ Echinox.
Bucureştiul revine în atenţia dezvoltatorilor de spaţii logistice
Şi spaţiile industriale şi logistice au avut căutare, în 2014 realizându-se tranzacţii de închiriere pentru mai mult de 180.000 de metri pătraţi la nivel naţional, din care aproximativ 100.000 de metri pătraţi doar în Timişoara. În zona Bucureştiului, ponderea spaţiilor neocupate a coborât la 8-9% şi au devenit greu de găsit suprafeţe mari, de ordinul a 10.000 metri pătraţi, relatează Rodica Târcavu, Head of Industrial Department DTZ Echinox.
Pe de altă parte, anul 2014 a fost marcat şi de vânzarea către P3 a celui mai mare parc logistic din Bucureşti, Europolis Park (cu peste 200.000 de metri pătraţi închiriabili). Intenţia noului proprietar este de a extinde parcul. De asemenea, austriecii de la IMMOFINANZ vor să dezvolte anul viitor un parc logistic de 20.000-40.000 de metri pătraţi, tot lângă Bucureşti. În paralel, mai multe lanţuri de magazine au în plan să îşi construiască centre logsitice la marginea Capitalei. Toate acestea după 6 ani în care în zona Capitalei nu au mai fost făcute livrări noi de spaţii logistice, subliniază doamna Târcavu.
DTZ Echinox mizează pe o creştere a afacerilor în 2014 şi 2015
Afacerile companiei DTZ Echinox ar putea înregistra în acest an o creştere de 10% faţă de 2013, până la o valoare de 2,5 milioane de euro, estimează Oana Iliescu, managing director DTZ Echinox.
Pentru anul viitor compania şi-a bugetat o cifră de afaceri de 3,3 milioane de euro şi o creştere a profitului comparativ cu 2014.