Solplanet x AeroFix

Cresterea IRCC continua sa scumpeasca creditele

De peste cinci ori a crescut Indicele IRCC de la începutul anului trecut și până în prezent.

Pentru trimestrul al doilea este de 5,98%, față de 5,71%, cât a fost în primul trimestru.

În primele luni ale anului trecut IRCC avea valoarea de 1,17%.

Majorarea sa generează și o majorare a ratelor ce trebuie achitate de persoanele care au credite cu dobânda variabilă. Conform datelor BNR, peste 450.000 de români se regăsesc ȋn această situație.
Cu cât vor crește ratele ?
Ion Solstinschi, consultant financiar al Mr. Finance, face un calcul ia ca exemplu un credit ipotecar în valoare de 350.000 lei, echivalentul la 70.000 de euro, cu o marjă fixă a băncii de 2,5%+IRCC.

La începutul anului trecut, dobânda era în jur de 3,67%, când IRCC-ul era 1,17%.

În acest caz, rata lunară pentru acest credit era în jur de 1.600 de lei.

În trimestrul al doilea, odată cu creșterea indicelui la 1,86%, a crescut și rata la 1.740 de lei. Trimestrul al treilea a venit din nou cu o creștere a indicelui, la 2,65%, și odată cu asta a crescut și rata, la aproape 1.910 lei.

Începând din octombrie și pentru tot trimestrul al patrulea, IRCC a avut o valoare de 4,06%, astfel și rata a ajuns să fie 2.220 de lei.
Un alt șoc a venit la ȋnceputul anului 2023, când IRCC a avut, din nou, o creștere până la 5,71%. Astfel, rata a ajuns să fie de 2620 de lei.

Începând cu aprilie 2023 și până la 30 iunie, IRCC va avea o valoare de 5,98%.

În acest caz, rata la un astfel de împrumut va crește până la 2.690 lei.

Majorarea este de aproape 68% în doar un an și 3 luni. În acest exemplu, nu au fost luate în calcul și alte comisioane care pot fi aplicate de către bănci (comision analiză dosar, comision administrare cont etc). Acestea pot varia semnificativ de la o bancă la alta.

Cladiri cu locuinte colective, in autorizare intr-un municipiu

Ce recomandă specialiștii pentru a atenua impactul creșterii ratelor?

Specialiștii recomandă abținerea de a accesa credite, cel puțin în următoarea perioadă. Cât timp inflația este la un nivel înalt, și dobânzile vor urma această tendință. Dacă nu este o urgență, recomandat ar fi să nu accesăm credite până nu o să vedem clar un trend descendent al acestora.

Totodată, s-ar putea ca refinanțarea să nu mai fie o soluție bună, cel puțin acum.

Analiștii estimează un trend descendent pentru IRCC, începând cu trimestrul al treilea al anului 2023, dar o refinanțare cu dobândă fixă, în acest moment, ar putea să producă pierderi mai mari.

În ianuarie a avut loc cea mai recentă creștere a dobânzii de referință, care influențează nivelul ROBOR. Pe de altă parte, IRCC este foarte strâns legat de evoluția indicelui ROBOR. Din noiembrie până în prezent, ROBOR-ul a avut un trend descendent, de la 8,21% la 6,84%. Prin urmare, mai mulți analiști estimează că și IRCC va începe să descrească începând cu luna iulie 2023.

”Este încă devreme să ne bucurăm. BNR estimează în trimestrul al patrulea o inflație de o cifră. Dacă prognozele se adeveresc, este posibil să se «ieftinească» și creditele. De la 1 iulie și până la 30 septembrie, valoarea IRCC va fi de 5,93%, arată calculele făcute pe baza datelor zilnice publicate de Banca Națională a României în intervalul ianuarie-martie”, a adăugat Ion Solstinschi, consultant financiar al Mr. Finance.

Astfel, continuând cu exemplul de mai sus, pentru același împrumut de 350.000 de lei, rata ar scădea de la 2.690 la 2.670 de lei. Evident, este o scădere nesemnificativă, dar ar putea să fie un semnal bun că dobânzile, ȋn general, vor urma un trend descendent.
IRCC este indicele după care se calculează dobânda pentru creditele acordate în lei. Acesta se aplică pentru creditele acordate după luna mai 2019.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie  2023

Sus