Oferte locuri de munca top

Cresterea economica este in grafic

IMG585Economia Romaniei se afla pe un trend pozitiv, cele doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului nu ar trebui sa estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%, considera Constantin Nita, ministrul economiei.
Avansul Produsului Intern Brut al Romaniei din primul semestru este sustinut si de anumiti indicatori cheie ai economiei precum exporturile, productia industriala si comertul cu amanuntul. Exporturile realizate in primul semestru s-au ridicat la 25,5 miliarde de euro, in crestere cu 7,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, productia industriala a crescut in aceeasi perioada cu 9,1% fata de primul semestru din 2013 iar volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul s-a majorat cu 8,6% pentru aceleasi perioade de referinta.
In al doilea rand, trebuie remarcat ca avansul Produsului Intern Brut din prima jumatate a anului de 2,6% este in graficul de crestere economica prognozata de Guvernul Romaniei, Fondul Monetar International si Banca Mondiala care estimeaza pentru finalul anului un avans de 2,8%. Din acest punct de vedere, semnalul privind o deraiere a economiei romanesti de la tintele de crestere economica asumate nu este sustinut de argumente economice, apreciaza ministrul economiei.
In pofida avansului economic semestrial consolidat de 2,6%, nu trebuie ignorat insa nici semnalul de incetinire a economiei romanesti inregistrat in trimestrul doi al acestui an care desi s-a mentinut pe plus, cu o crestere ajustata sezonier de 1,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a scazut totusi cu 1% fata de primul trimestru. Aici, referinta foarte ridicata din primul trimestru, cand avansul PIB-ului de 3,8% a inregistrat cel mai mare progres din Uniunea Europeana si rezultatele modeste consemnate de cea mai mare parte a economiilor europene in trimestrul doi, pot explica in mare masura aceasta incetinire a economiei romanesti din ultimele trei luni.
Avansul PIB-ului in zona euro a fost 0% in trimestrul doi iar la nivelul Uniunii Europene acesta a fost de 0,2% fata de primul trimestru. Dependenta economiei romanesti de evolutia economiilor europene este evidenta daca se ia in calcul valoarea schimburilor intracomunitare din primul semestru din 2014 care s-a cifrat la 18,3 miliarde de euro la exporturi, reprezentand 71,7% din total.

Sus