Oferte locuri de munca top

Cresterea brusca a preturilor carburantilor la toate benzinariile, investigata de Consiliul Concurentei

Cu toate că ministrul Energiei a anunțat ieri seară că nu vor fi creșteri ale prețurilor carburanților, totuși astăzi motorina standard costa în București 9,11 lei/litru la stația Mol (Corneliu Coposu), 8,31 lei/litru (OMV Coposu) și 7,99 lei/litru la Petrom (Intercontinental, Mihai Vodă).  După-amiaza stația Mol (Corneliu Coposu) a afișat prețul de 8,36 lei/litru.

În Cluj Napoca, motorina standard costa dimineata 8,95 lei/l la stațiile Mol (Dorobantilor, Teodor Mihai-Vlaicu), 8,15 lei/l OMV Mărăști și 7,97 lei/litru la Lukoil (Cluj 5). Similar, în partea a doua a zilei  Mol a redus prețul la 8,2 lei/litru.

La Iași, același produs costa 7,98 lei/litru la Lukoil și 7,99 lei/litru la Petrom (Sf Andrei, Gara Nicolina).

Panica de ieri, care a dus la apariția de cozi la benzinării, a fost generată de ”anticiparea creșterii prețurilor”.

Or, anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei.

Ca urmare, Consiliul Concurenței a anunțat că monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.

”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, avertizeză Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Reprezentanții Guvernului au anunțat ieri că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor.

Inițial benzinăriile Mol și unele benzinării independente din vestul tării au scumpit carburanții.

Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea e a condus la penurie, consideră analiștii Consiliului Concurenței.

Consumatorii pot utiliza aplicația Monitorul Prețurilor pentru Carburanți pentru a afla care sunt prețurile practicate de benzinării.

 

Preturi ale materialului lemnos pentru constructii, in Bucuresti

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus