Solplanet x AeroFix

Creştere cu 40% a cererii de spaţii logistice

ITP_ZamudioCererea de spații industriale și logistice a crescut cu aproximativ 40% în semestrul 1 2015 în comparație cu perioada similară din 2014.

În total, cererea a însumat 83.000 mp și a fost egal împărțită între tranzacțiile de pre-închiriere și tranzacțiile de relocare/extindere. În București, cererea a fost de 20.000 mp și a reprezentat 25% din volumul total înregistrat. Suprafața medie închiriată în București a fost de 4.000 mp, toate tranzacțiile fiind încheiate în proiecte existente.

În prima jumătate a anului, orașul Ploiești a fost cel mai performant din punct de vedere al cererii înregistrate – 35% din totalul cererii.

În Timișoara, cererea a însumat 11,000 mp și a reprezentat 13% din volumul total al cererii. Cu toate acestea, orașul continuă să înregistreze cele mai mari tranzacții din punct de vedere al suprafeței (ex. P&G – renegociere pentru 28,000 mp în Dunca Logistic Center).

Per ansamblu, cele mai mari tranzacții au fost cele de pre-închiriere performate în Ploiești și Brașov.

Cei mai activi chiriași continuă să fie companiile din sectorul automotive, urmați de companiile din sectoarele logistic și distribuție.

Oraşul Timişoara a acumulat 70% din suprafaţa de spaţii logistice livrată în semestrul 1 în România. În total au fost livrate 75.000 mp de spații industriale și logistice, în principal de dezvoltări de tip build-to-suit.

Regiunea vestică a României a fost cea mai activă pe segmentul livrărilor de spații noi: Timișoara – 52.000 mp, Cluj – 14.000 mp, Oradea – 4.000 mp.

La sfârșitul semestrul 1 2015, stocul modern de spații logistice și industriale din România era de 1,9 milioane mp.

Aproximativ 50% din aceste spații sunt în București (955,000 mp). În afara Capitalei, cele mai mari piețe în ceea ce privește stocul de spații logistice și industriale sunt: Timișoara – 12% din stocul total, Ploiești – 10%, Brașov și Cluj – 7% fiecare.

Rata generală de neocupare a spațiilor logistice și industriale moderne din România a fost la finele semestrului 1 este de 7%, rămânând stabilă în comparație cu începutul anului. În București, rata de neocupare a urmat un trend descendent, situându-se la 6%.

Chiriile prime pentru unitățile de clasă A cu o suprafață de minimum 5.000 mp sunt cuprinse în intervalul 3,6 – 3,9 Euro/mp/lună. Pentru unități cu suprafețe sub 5.000 mp, nivelul chiriei este ușor mai ridicat. Pentru spațiile de clasă B, chiriile variază între 2,5 și 3 Euro/mp/lună. Chiriile nete efective sunt cu 10-20% mai mici, cea mai întâlnită metodă de motivare a chiriașilor fiind oferirea de luni gratuite corelată cu durata contractuală și suprafața închiriată.

Până la finalul anului, 130.000 mp de spații industriale și logistice sunt programați pentru livrare. De altfel, volumul livrărilor de spații noi în 2015 va fi la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii șapte ani.

Mihaela Galațanu, Head of Research DTZ Echinox: “Proiectele de tip built to suit au fost și vor continua să fie motorul principal al dezvoltării stocului modern de spații industriale și logistice. Cu toate acestea, anul 2015 reprezintă startul pentru dezvoltările speculative. Aproximativ 30% din spațiile livrate în 2015 sunt construite speculativ, orașele care atrag astfel de investiții fiind București, urmat de Cluj și Timișoara.”

Bucureștiul, cea mai dezvoltată piață de spații logistice și industriale din România, nu a înregistrat pe parcursul semestrul 1 2015 tranzacții de pre-închiriere. Ținând cont de faptul că în prezent companii active în sectoarele producție, retail și e-commerce analizează opțiunile de consolidare și extindere a operațiunilor din București, este posibil ca până la finalul anului să fie încheiate câteva tranzacții mari de pre-închiriere.

Sus