Oferte locuri de munca top

Crește preţul locuinţelor în Germania

Preţul locuinţelor din Germania este în continuă creștere în ultimele luni ceea ce este cu atât mai spectaculos cu cât este vorba despre una dintre cele mai stabile pieţe imobiliare.

Principalele motive sunt creșterea economică susţinută, 1,1 milioane de refugiaţi, fondul slab de locuinţe și dobânzile mici la creditele imobiliare.

Indexul preţului locuinţelor din Germania a crescut cu 8% în primele opt luni ale acestui an faţă de o creștere de 5,8% în perioada similară din 2015.

Preţul apartamentelor din această ţară a avansat cu 9,6% comparativ cu o creștere de 5,4% anul trecut. Preţurile locuinţelor noi au crescut mai mult decât cele ale locuinţelor vechi.

Piaţa imobiliară din Germania este printre puţinele care au evitat o prăbușire în perioada 2008 – 2009. În 2009 preţurile au scăzut cu 1,9% iar din 2010 sunt în continuă creștere cu 3,6% până la 5,7% anual.

Ratele foarte scăzute ale dobânzilor au încurajat creșterea cererii în ciuda faptului că cele mai multe instituţii financiare acordă credite pe termen lung care au dobânzi mai mari decât cele standard.

Sectorul construcţiilor din Germania este în plină expansiune. Acesta reprezintă 4% din PIB-ul ţării și are 2,5 milioane de angajaţi. Vânzările din construcţii ar putea să crească în 2016 cu până la 3,5% până la 104,7 miliarde de euro, potrivit globalpropertyguide.com.

Anul acesta ar putea fi finalizate 300.000 de noi locuinţe, fond considerat insuficient ca urmare a creșterii populaţiei urbane și a numărului de imigranţi. Pe termen mediu Germania ar trebui să livreze 400.000 de locuinţe anual pentru a preveni criza locuinţelor din orașe.

Creșterea fondului de locuinţe va fi impulsionată și de iniţiativa Guvernului de a crește cheltuielile pentru locuinţele sociale și pentru introducerea scutirilor de taxe pentru investitorii privaţi care vor să construiască locuinţe în zonele urbane.

În primele opt luni din 2016 autorizaţiile de construcţie pentru locuinţe au crescut cu +25,1% faţă de anul trecut. Construcţiile rezidenţiale finalizate au crescut cu doar 1% până la 247.000 de unităţi în aceeași periodă.

Tranzacţiile imobiliare din Germania în S1 au fost de aproximativ 4,4 miliarde de euro unul dintre cele mai slabe semestre din ultimii doi ani. În 2015 a fost atinsă o valoare record a tranzacţiilor imobiliare de 25 de miliarde de euro.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus