Sectorul construcțiilor parcurge în prezent una dintre cele mai bune perioada ale sale din ultimii ani. Cu un volum al lucrărilor de construcții în creștere, cu salarii majorate, nu este de mirare că a crescut accelerat numărul firmelor nou înregistrate.
Mai mult, câștigurile sporite și numărul tot mai mare de proiecte de investiții au făcut să crească numărul celor care lucrau în străinătate în construcții și care acum se întorc în țară ca să lucreze în acest sector. Nu vorbim numai de muncitori, ci de cei care și-au înfîințat firme.
Numărului firmelor cu activitate de construcții înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, este mai mare cu aproape o treime în primele șapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Suflul nou pe care îl vor aduce în construcții întreprinzătorii care au lucrat în străinătate se va vedea sperăm în creșterea calității în construcții. Aceasta pentru că este de așteptat ca noii antreprenori din construcții să aducă cu ei și standardele de lucru din străinătate, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu cei care s-au întors în țară și și-au deschis restaurante de nivel occidental.
Până și problema lipsei de muncitori pare să se fi atenuat puțin. Cei mai mulți dintre antreprenorii din construcții nu se mai plâng atât de lipsa muncitorilor, cât de lipsa angajaților calificați. Măsurile guvernamentale de creștere a contingentului de muncitori străini au umplut șantierele cu muncitori vietnamenzi. Dar, lipsa unui sistem de calificare profesională în construcții face să persiste calificarea slabă a muncitorilor din sector.
Volumul lucrărilor de construcţii a fost anul acesta mai mare cu aproape 40% in iulie anul acesta fata de iulie anul trecut.
Perspectiva demarării a tot mai multor proiecte de investiții cu siguranță că va continua să atragă întreprinzători, ceea ce duce la creșterea concurenței dintre firmele în domeniu, situație de natură să îi bucure pe toți beneficiarii.
Citiți și:
12 mil euro pentru un important obiect de constructii ingineresti
Ansamblu cu blocuri pana la 14 niveluri, gata sa obtina aprobarea
1275 euro pe metru patrat scd, costul lucrarilor de constructii – montaj