Oferte locuri de munca top

Creste concurenta intre firmele de constructii

Concurența în sectorul construcțiilor continuă să crească pe măsură ce apar pe piață noi firme de profil, iar numărul celor ieșite din piață se menține redus.

Pe perioada primelor trei luni din acest an au fost înregistrate la Registrul Comerțului 4.786 înmatriculări de persoane fizice și juridice cu activitate de construcții. Numărul lor este mai mare cu aproape 35% față de cel din primul trimestru al anului trecut.

Numai în luna martie au fost înregistrate 1.841 noi firme de construcții.

De asemenea, în primele trei luni din acest an numărul înmatriculărilor de firme imobiliare a urcat cu 58%. De la începutul acestui an au fost înfiinţate 1.003 agenții imobiliare, faţă de 633 de astfel de firme înfiinţate în primele trei luni ale anului trecut. Pe parcursul lunii martie la ONRC au fost înregistrate 395 de agenții imobiliare.

Cerere mare pe piata betoanelor, in ciuda scumpirii produselor

Numărul profesioniștilor din construcții intrați în insolvență pe perioada primelor trei luni din acest an a fost de 231, mai mulți cu 4,5% față de aceeași perioada a anului trecut, când numărul acestora a atins 221. În luna mai, au intrat în insolvență 100 de profesioniștilor din construcții.

Numărul firmelor de construcții a căror activitate a fost suspendată a crescut cu circa 21% față de primele trei luni ale anului trecut, ajungând la finele lunii martie anul acesta la 257.

Constructiile ar putea sa isi mai tempereze cresterea

În cazul firmelor care activează în domeniul tranzacțiilor imobiliare, în trimestrul I din acest an au intrat în insolvență 22 firme, cu 70% mai multe firme față de primele trei luni din 2020, când au intrat în insolvență 13 de firme.

Pe total economie, pe perioada primelor trei luni din acest an au fost înregistrate la Registrul Comerțului 41.251 de firme. Numărul lor este mai mare cu 52% decât cel din perioada similară a anului trecut. Numai în luna martie au fost 16.400 de noi înmatriculări.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

 

 

2 Comentarii

  1. Dan B said:

    Ar fi mai interesant daca in loc de număr firme, (care nu ne spune nimic) sa menționați cifra de afaceri afectata, numărul de angajați pe ramuri (construcții, proiectare, management & coordonare etc).

    • ARENA Constructiilor said:

      Astfel de informatii sunt incluse in analizele furnizate, contra cost, de catre firme de specialitate.

Sus