Solplanet x AeroFix

Creditele pentru locuinţe în Bucureşti, aproape de pragul de 20 de miliarde lei

blValoarea creditelor pentru locuinţe acordate populaţiei în zona Bucureşti Ilfov este aproape de pragul de 20 de miliarde de lei, potrivit unui raport al Băncii Naţionale a României.

Creditele în valută pentru locuinţe acordate în Capitală au atins echivalentul în lei de 14,3 miliarde în luna iulie. Volumul creditelor în lei pentru acelaşi segment este de aproape trei ori mai mic ajungând la 5,6 miliarde. Totalul arată o diferenţă de 56 de milioane de lei până la pragul de 20 de miliarde.

Distribuţia în profil teritorial arată că volumul mediu al creditelor pentru locuinţe în primele cinci judeţe este puţin peste 2 miliarde de lei.

Astfel Clujul conduce clasamentul judeţelor (excluzând zona Bucureşti-Ilfov) cu un volum total de 2,8 miliarde de lei, din care 1,9 miliarde sunt credite imobiliare în valută.

Judeţul Cluj este urmat de judeţul Timiş cu credite de 2,6 miliarde de lei Constanţa cu 2,2 miliarde şi Iaşi cu un volum al creditelor pentru locuinţe de 2 miliarde. Judeţul Braşov este sub pragul de două miliarde cu un volum total al creditelor pentru locuinţe în lei şi valută de 1,7 miliarde de lei.

Creditele pentru locuinţe includ creditele acordate gospodăriilor populaţiei în scopul investirii în locuinţe pentru utilizare proprie sau pentru închiriere, inclusiv în scopul construirii sau în scopul renovării locuinţelor. Acestea cuprind credite garantate cu proprietăţi rezidenţiale care sunt folosite în scopul achiziţionării de locuinţe, precum şi alte credite pentru achiziţionarea de locuinţe efectuate pe baza unei garanţii personale sau a altor forme de active.

Sus