Solplanet x AeroFix

Creditele cu dobanda variabila devin din ce in ce mai ieftine

Scăderea dobânzii ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M) continuă, așa cum reiese din datele anunțate vineri de Banca Națională a României (BNR).

De la începutul acestui an ROBOR 3M, unul din parametrii în funcție de care se calculează ratele la creditele cu dobândă variabilă, a scăzut constant și rapid, de la 2,03%, cât era la finele anului trecut, până la 1,79% cât a anunțat vineri BNR.

Prin comparație, în urmă cu un an, în data de 8 ianuarie 2020, nivelul ROBOR 3M era de 3,18%, ceea ce înseamnă o scădere de 43% în ultimele 12 luni.

Specialiștii financiari sunt de părere că evoluția extrem de rapidă din ultimele zile se explică prin faptul că băncile comerciale se pregătesc pentru momentul în care Banca Națională va decide să reducă din nou dobânda de referință, cu 0,25 până la 0,5 puncte procentuale conform estimărilor, la viitoarea ședință de politică monetară.

Reducerea dobânzii de referință, cu scopul declarat de încurajare a creditării pentru a depăși actuala perioadă de criză, a început anul trecut, când BNR a redus nivelul de la 2,5%, cât era la sfârșitul anului 2019, la 2% în luna martie 2020, apoi 1,75% in iunie și 1,5% în luna august 2020.

BNR urmează, astfel, rețeta aplicată de toate băncile naționale de Uniunea Europeană pentru relansarea economiilor comunitare în perioadă de pandemie.

Astfel, Banca Centrală Europeană a scăzut dobânda de referință la 0% in 2020 și o menține la acest nivel.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus