Solplanet x AeroFix

Craiova-Caransebes: Exproprieri de aproape 2 mil euro pentru calea ferata

Pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a liniei feroviare ce face legătura dintre Craiova și Caransebeș este necesară declanșarea unor proceduri de expropriere.

Suma necesară aferentă despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică ajunge la aproape 2 milioane euro.

Exproprierile pentru reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Caransebeș, parte a Coridorului Orient/Est – Mediteranean urmează să fie aprobate de către Guvern.

Este necesară despăgubirea pentru un număr total de 1.286 imobile (terenuri cu sau fără construcții) din care 1.255 imobile terenuri, proprietate privată, în suprafață totală de 1.402.448 mp, un număr de 89 imobile construcții (clădiri) în suprafață totală de 29.905 mp.

Acestea se află pe raza unităților administrativ-teritoriale: Craiova, Ișalnița, Almăj, Coțofenii din Față, Brădești și Filiași – județul Dolj; Butoiești, Stângăceaua, Strehaia, Voloiac, Tâmna, Prunișor, Hușnicioara, Șimian, Drobeta-Turnu Severin și Orșova – județul Mehedinți; Topleț, Băile-Herculane, Mehadia, Iablanița, Cornea, Domașnea, Luncavița, Teregova, Armeniș, Slatina-Timiș, Bucoșnița, Buchin și Caransebeș – județul Caraș-Severin.

De asemenea, este vizată ocuparea unei suprafețe de 153.444 mp aferentă unui număr de 150 imobile proprietate publică a statului în administrarea altor instituții sau autorități publice.

Sumele individuale au rezultat din Rapoartele de evaluare întocmite de către evaluatorul autorizat ANEVAR Pacioaga Simona Crenguța.

Despăgubirile vor fi alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

O unitate de productie, de peste 10 mii mp, va fi edificata

Necesitatea şi oportunitatea promovǎrii acestui obiectiv de investiții rezultǎ, în principal, din necesitatea executǎrii lucrărilor de modernizare a liniilor cale ferată existente, pentru a permite viteze de circulație de 100 – 120 km/h  (pentru trenurile de marfă) și 120 – 160 km/h (pentru trenurile de călători) în conformitate cu previziunile cererii de trafic de călători şi de marfă naţional şi internaţional.

Secțiunea de cale ferată Craiova – Caransebeș are o lungime existentă de 226 km, fiind linie dublã electrificatã pe intervalul Craiova – Strehaia (60 km), linie simplă electrificată pe intervalul Strehaia – Drobeta-Turnu Severin (54 km) și linie simplă electrificată pe intervalul Drobeta-Turnu Severin – Caransebeș (112 km).

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

 

Sus