Oferte locuri de munca top

Costul construirii si preturile locuintelor in Turcia

Inflația ridicată din Turcia (79,6% în iulie 2022 față de iunile 2021), care rezultă din devalorizarea continuă a lirei turcești și din consecințele economice ale invaziei Ucrainei de către Rusia, împreună cu creșterea prețurilor energie au un impact semnificativ asupra sectorului construcțiilor din această țară, se arată într-o analiză făcută de prof. Ali Türel, EECFA Turcia.

Țara are, de asemenea, un deficit de locuințe de închiriat, agravat de cei 3,92 de milioane de refugiați pe care îi găzduiește.

Pentru a contrabalansa tendințele negative, pe lângă legea de înghețare a chiriilor adoptată în iunie, guvernul turc a anunțat un mare proiect de locuințe sociale începând de la jumătatea lunii septembrie.

Blocuri cu 135 apartamente vor fi construite in provincie

Economia și piața imobiliară

Economia Turciei se confruntă cu noi probleme pe măsură ce severitatea pandemiei se reduce. Volatilitatea valutară fără precedent din trimestrul IV 2021 a condus la o inflație ridicată. Războiul dintre Rusia și Ucraina a contribuit, de asemenea, la creșterea inflației din cauza creșterii prețurilor la energie, afectând activitățile de construcții, precum și producția anumitor bunuri industriale și agricole.

În iunie 2022 față de iunie 2021, costul de construire a crescut cu 105,73%, iar costul construcțiilor rezidențiale cu 100,87%.

Ratele de modificare a indicilor prețurilor de consum și ai prețurilor producției interne au fost de 78,62%, respectiv 138,31%.

Prețurile caselor au crescut mai accelerat decât costurile de construire

Cele mai recente statistici din mai 2022 ale Băncii Centrale a Turciei arată că prețurilor locuințelor au crescut cu 145,5%, ca medie națională, mai mult cu 44,63 puncte procentuale față de creșterea costurilor construcțiilor rezidențiale.

O diferență atât de mare între creșterea prețurilor de vânzare a caselor și cea a costului de construire a lor poate indica un deficit de ofertă pe piața imobiliară din cauza nivelului ridicat al cererii de locuințe.

Cele 627 mii unități de locuințe finalizate au fost mai puține decât numărul necesar de locuințe pentru 725,7 mii familii nou formate în 2021.

În primul semestru din acest an, însă, lucrările de noi construcții rezidențiale au înregistrat o scădere de 11%, iar cele de finalizare au înregistrat o creștere de 8% față de aceleași 6 luni din 2021.

Creșterea lucrărilor de finalizare poate fi legată de întârzierile în finalizarea clădirilor în construcție, alimentate de creșterile mari ale prețurilor locuințelor.

Viitor ansamblu, cu peste 300 apartamente, intr-un municipiu

Materiale de construcții

Indicele privind vânzările de materiale de construcții, calculat de Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții din Turcia, a avut o tendință negativă din septembrie 2021; a scăzut cu 10% de la 80,15 în acea lună la 72,2 în iulie 2022, iar rata anuală de schimbare a fost de -9,5%, așa cum se arată în publicația din iulie 2022 a Indexului.

Asociația indică faptul că, din cauza scăderii cererii și a comenzilor pentru produsele lor de pe piețele naționale și internaționale, împreună cu riscurile și incertitudinile apreciate cu privire la mediul economic, tendința s-ar putea să nu se inverseze pe termen scurt.

Piața de închiriere

Piața proprietăților de închiriat a fost lovită cel mai mult de lipsa ofertei și de creșterile abrupte ale prețurilor chiriilor.

Ca urmare, în iunie 2022 a fost introdusă o lege de înghețare a chiriei pentru locuințe (în vigoare până la 1 iulie 2023), limitând la 25% creșterea chiriilor.

Severitatea crizei de pe piața de închiriere poate fi legată și de numărul mare de refugiați acumulat din 2011.

Conform statisticilor UNHCR, în august 2022, Turcia găzduiește 3,92 milioane de refugiați (3,6 milioane sirieni și 320 mii din alte țări) care pot ajunge la 1 milion de gospodării.

Deoarece în majoritatea lor refugiații locuiesc în locuințe închiriate în orașe, se pare că numărul suplimentar de locuințe de închiriat nu a putut fi livrat într-o perioadă atât de scurtă.

Proiect autorizat pentru edificarea de noi apartamente intr-un municipiu

Schema de locuințe sociale

La mijlocul lunii septembrie 2022 guvernul turc va lansa un proiect de locuințe sociale la scară largă în toată țara.

Acesta va fi derulat de Housing Development Administration (HDA), organizație guvernamentală centrală care a construit aproximativ 1,1 milioane de unități de locuit în ultimii 24 de ani în toate cele 81 de provincii, pe terenuri proprietate publică transferate la HDA.

Aproximativ 86% din locuințele construite de HDA au fost vândute cu împrumuturi ipotecare de la HDA gospodăriilor cu venituri mici și moderate, care nu dețin o casă. Deși finalizarea construcției va dura ceva timp, acest proiect va stimula cererea de lucrări și materiale de construcții.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus