Oferte locuri de munca top

Coronavirus: Care este situatia in constructii

Sectorul constructiilor se confrunta in prezent cu mai multe probleme, in urma pandemiei provocata de noul coronavirus. Insa nu toti constructorii au fost afectati in mod uniform. Anumiți antreprenori sunt mai afectați decât alții, după cum reiese din sondajul făcut de Federația Patronatelor Societăților din Construcții în rândul firmelor membre.

Problemele cele mai grave sunt închiderea unor șantiere și întârzierea plăților.

11% din constructori sunt afectați grav

În acest moment, 11% dintre constructori sunt afectaţi în mod grav, din cauza închiderii şantierelor sau suspendării contractelor.

19% au probleme temporare legate de importul materialelor, izolarea impusă echipelor de muncitori întoarse din alte state UE, lipsa măştilor şi a substanţelor dezinfectante pentru angajaţi.

Totuși, 70% din constructori nu sunt afectaţi de pandemie în mod vizibil şi continuă activitatea în şantiere, cu menţinerea regulilor suplimentare de protecţie (dezinfecţie, măşti). Se lucrează cu stocurile existente de materiale de construcție.

Incertitudinea, durata crizei, întârzierile/ sistările livrărilor sau o eventuală îmbolnăvire a unui angajat sunt riscurile recunoscute de cei mai mulţi dintre constructori.

Aprovizionarea cu materii prime
În ceea ce priveşte aprovizionarea cu materii prime, 70% dintre constructorii chestionați de FPSC, spun că, deocamdată, nu au probleme, deși comportamentul unor furnizori s-a schimbat, solicitând plata în avans.

Toţi ceilalţi 30% au identificat ca problemă principală întârzierile în livrare. Cei mai afectaţi sunt constructorii care se aprovizionau din import, 17% din totalul celor chestionaţi fiind în această situaţie.

Forța de muncă
La acest moment 94% din constructori afirmă că nu au probleme cu forţa de muncă sau plata salariilor. Dar, 23 % apreciază că fără măsuri de sprijin imediate din partea Guvernului vor fi nevoiţi să facă disponibilizări

11% din totalul celor chestionaţi apreciază că întârzierile în verificarea şi aprobarea situaţiilor de lucrări, sau întârzierea plăţilor pentru lucrările executate îi pot pune în dificultate să își plătească angajaţii.
Ce spun producătorii de materiale

Pentru producătorii de materiale de construcţii cea mai mare problemă o constituie disciplina părţilor, întârzierile la plată.

Totodată, se remarcă şi o diminuare drastică a comenzilor, lipsa materiilor prime din import, livrări întârziate şi o teamă a angajaţilor de a-şi continua activitatea.

Fără a putea beneficia de susţinere din partea Guvernului cele mai multe dintre firmele care activează în acest domeniu ar fi nevoite să închidă fabricile/ atelierele de producţie.

 

 

Citiți și:

Viitoare spatii industriale, cu aproape 5 mii mp sc

Peste 27 mil euro pentru reabilitarea unei cladiri din centrul Capitalei

Spatii industriale de circa 5700 sc

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

Sus