Oferte locuri de munca top

Controlul ANAF, standardizat

Guvernul a adoptat astăzi o modalitate standard de realizare a auditului. Este vorba despre implementarea SAF-T, Standard Audit File for Tax – o formă de control simplificată de schimb standard de date cu ANAF, prin care se eficientizează activitatea de control.

SAF-T va deveni astfel modalitatea de comunicare/transfer a datelor financiar-contabile de la contribuabil în scopul realizării obiectivelor strategice ale administrației fiscale din România.

În ultima perioadă un număr tot mai mare de controale fiscale se derulează prin efectuarea de analize privind datele furnizate electronic de către contribuabilii verificați, la cererea inspectorilor fiscali, însă fără a avea un format standard  privind furnizarea de date. Pentru ca datele să fie analizate eficient va fi introdus conceptul de SAF-T în legislația națională.

Astfel, Codul de procedură fiscală va fi modificat în următorul mod:

* va fi inclusă definiția SAF-T-ului ca fiind o declarație informativă în legătură cu evidențele contabile și fiscale;
* va constitui mijloc de probă orice element de fapt care servește la constatarea unei stări de fapt fiscale, înregistrări audiovideo, date și informații aflate în orice mediu de stocare, inclusiv fișierul standard de control fiscal stocat într-un mediu care asigură unicitatea, integralitatea și integritatea acestuia;
* instituirea obligației depunerii fișierului standard de control fiscal;
* fișierul standard de control fiscal va constitui obiect al verificării organului de inspecție fiscală în cadrul efectuării inspecției fiscale;
* A.N.A.F. va putea să sancționeze contravențional contribuabilii care nu depun fișierul standard de control fiscal.

Fișierul standard de control fiscal va fi depus în format electronic, la termenul stabilit de A.N.A.F, care va stabili și procedura de transmitere a fișierului standard de control fiscal, precum și condițiile în care se realizează transmiterea.

Calendarul de implementare propus este următorul:

* testarea voluntară a contribuabililor va fi demarată începând cu 1 septembrie 2021;

* operaționalizarea sistemului pentru marii contribuabili începând cu 1 ianuarie 2022.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus