Comisia Europeană a lansat măsuri de contracarare rapide și proporționale asupra importurilor din SUA în UE, ca răspuns la impunerea unor noi tarife vamale nejustificate de către SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu din UE,
În primul rând, Comisia va permite expirarea suspendării măsurilor de retorsiune din 2018 și 2020 împotriva SUA la 1 aprilie.
Aceste măsuri vizează o gamă largă de produse americane, ca răspuns la prejudiciul economic adus exporturilor UE de oțel și aluminiu în valoare de 8 miliarde euro.
În al doilea rând, ca reacție la noile tarife impuse de SUA, care afectează exporturi UE de peste 18 miliarde euro, Comisia propune un nou pachet de contramăsuri asupra exporturilor din SUA. Acestea vor intra în vigoare până la jumătatea lunii aprilie, după consultarea statelor membre și a părților interesate.
În total, contramăsurile UE ar putea viza exporturi americane în valoare de până la 26 miliarde euro, echivalând astfel cu impactul economic al tarifelor SUA.
Între timp, UE rămâne deschisă la dialog cu administrația SUA pentru a găsi o soluție negociată. Măsurile menționate mai sus pot fi retrase în orice moment, dacă se ajunge la un acord.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:
„Relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și SUA sunt cele mai mari din lume. Ele au adus prosperitate și securitate pentru milioane de oameni, iar comerțul a creat milioane de locuri de muncă de ambele părți ale Atlanticului. Începând de astăzi, Statele Unite aplică un tarif de 25% asupra importurilor de oțel și aluminiu. Regretăm profund această măsură. Tarifele sunt taxe. Ele sunt dăunătoare pentru afaceri și chiar mai dăunătoare pentru consumatori. Aceste tarife perturbă lanțurile de aprovizionare. Ele creează incertitudine economică. Locurile de muncă sunt în pericol. Prețurile vor crește. Atât în Europa, cât și în Statele Unite. Uniunea Europeană trebuie să acționeze pentru a proteja consumatorii și afacerile. Măsurile de retorsiune pe care le luăm astăzi sunt ferme, dar proporționale.
Întrucât SUA aplică tarife în valoare de 28 miliarde de dolari, noi răspundem cu măsuri în valoare de 26 miliarde euro.
Acestea reflectă impactul economic al tarifelor SUA. Măsurile noastre vor fi introduse în două etape: începând cu 1 aprilie și complet aplicabile de la 13 aprilie. Între timp, rămânem mereu deschiși la negociere. Credem cu tărie că, într-o lume plină de incertitudini geopolitice și economice, nu este în interesul nostru comun să împovărăm economiile cu tarife. Suntem gata să ne angajăm într-un dialog semnificativ.”
Pașii următori
Decizia Comisiei de a restabili măsurile de retorsiune din 2018 și 2020 împotriva SUA va intra în vigoare imediat, pe 1 aprilie.
Procesul inițiat de Comisie ca răspuns la noile tarife americane va continua în baza Regulamentului UE privind aplicarea drepturilor comerciale, considerând măsura SUA drept o măsură de protecție.
Ca prim pas, o consultare a părților interesate, pe o durată de două săptămâni, se va desfășura până la 26 martie.
Pe baza opiniilor colectate, Comisia va finaliza propunerea de adoptare a contramăsurilor și va consulta statele membre prin așa-numitul proces de comitologie. După finalizarea acestui proces, Comisia își propune să adopte actul juridic de impunere a contramăsurilor până la jumătatea lunii aprilie.
Context
În iunie 2018, prima administrație americană sub președintele Trump a introdus tarife asupra exporturilor europene de oțel și aluminiu în valoare de 6,4 miliarde euro (8 miliarde euro conform fluxurilor și valorilor din 2024).
În ianuarie 2020, au urmat tarife suplimentare care au afectat exporturi UE de produse derivate din oțel și aluminiu, în valoare de aproximativ 40 de milioane euro.
Ca răspuns, în iunie 2018, UE a introdus măsuri de retorsiune asupra exporturilor americane în valoare de 2,8 miliarde euro către UE (o reacție similară a fost aplicată și la al doilea set de tarife americane în 2020). Restul măsurilor compensatorii, afectând exporturi în valoare de până la 3,6 miliarde euro, erau programate să intre în vigoare la 1 iunie 2021.
În urma discuțiilor cu SUA privind un sistem de cote tarifare pentru exportatorii europeni, UE a suspendat aceste măsuri până la 31 martie 2025, pentru a oferi timp negocierilor pentru o soluție pe termen lung.
Pe 10 februarie 2025, SUA a anunțat că va impune tarife de 25% asupra importurilor de oțel și aluminiu și a produselor derivate.
Tarifele americane, de până la 25%, se vor aplica oțelului și aluminiului industrial, altor produse semifabricate și finite din oțel și aluminiu, precum și produselor comerciale derivate (de la piese de mașini la ace de tricotat), afectând exporturi UE în valoare de până la 26 miliarde euro către SUA.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025