Oferte locuri de munca top

Contract de proiectare a unui spital, anchetat de DNA

Reprezentantul societății comerciale, câștigătoare a contractului de proiectare pentru Construirea și dotarea Spitalului municipal policlinic Constanța, a fost acuzat de procurorii DNA de obținere ilegală de fonduri.

Procurorii DNA au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, participație improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

Contractul urma să fie finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Construirea unui nou supermarket, in pregatire

Licitația pentru atribuirea serviciul de elaborare a documentației tehnico-economică (SF, proiect tehnic pentru autorizarea lucrărilor, POE, PT și DE și altele) aferent obiectivului de investiții ”Construire și dotare Spital municipal policlinic” a fost atribuită anul trecut unei asocieri de firme condusă de Atlas Consulting&Proiect SRL, reprezentată de Victor Ciobotaru, la vremea respectivă asociat majoritar.

Inculpatul ar fi depus la Primăria Constanța mai multe documente false. Aceste demersuri ar fi avut ca urmare câștigarea, de către societatea omului de afaceri, ca lider de asociere, a licitației respective în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de eligibilitate.

La scurt timp de la semnarea contractului de prestări servicii (7 octombrie 2021), Primăria municipiului Constanța a achitat omului de afaceri o primă factură în valoare de 1.729.677 lei, reprezentând prestări servicii de prefezabilitate, conform DNA.

Odată cu demararea etapei a doua, respectiv studiul de fezabilitate și depunerea documentației pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncționalități în derularea contractului, ocazie cu care reprezentanții instituției publice au aflat că niciunul dintre asociați, cu excepția inculpatului, nu avea cunoștință despre semnarea contractului de prestări servicii și nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate.

Aceste aspecte i-au determinat pe angajații primăriei Constanța să formuleze plângere penală față de societatea câștigătoare a licitației și față de reprezentanții săi legali.

Proiecte rezidentiale ale unor investitori locali

În timpul instrumentării prezentei cauze penale, inculpatul a achitat o parte din prejudiciul provocat bugetului local al municipiului Constanța, în suma totală de 600.000 lei.

Inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus