Oferte locuri de munca top

Contract de finantare, semnat pentru reabilitarea termoficarii din Constanta

Cel târziu în aprilie – mai ar putea începe lucrări de peste 97 milioane lei cu TVA, pentru reabilitarea termoficării din municipiul Constanța.

Așa estimează primarul Constanței, Vergil Chițac, care a anunțat semnarea contractului de finanțare a lucrărilor de acest tip.

Proiectul prevede reabilitarea a 43,2 km de conductă termică primară, echivalentul a 21,6 km de traseu.

Țevile de sub oraș au fost date în exploatare acum aproape de jumătate de secol, iar acestea nu mai fac față. Acest lucru se simte în fiecare iarnă în cartierele Constanței.

În etapa 1 vor fi reabilitate tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare (Bld. 1 Mai și Bld. Alexandru Lăpușneanu) și breteaua de legătură între cele două magistrale.

Totodată, va fi realizată reabilitarea de vane, de cămine și de înlocuirea ansamblelor de contorizare a agentului termic primar de la intrarea în punctele termice.

Într-un an, edilii municipului Constanța au realizat o serie de schimbări pentru termoficarea orașului, anume:

  1. A fost înființată o companie nouă de termoficare în locul defunctei RADET, care nu a putut fi salvată de la faliment. Termoficare Constanța este o companie care nu are datorii și nici litigii cu CET Constanța.
  2. A fost elaborat studiul de fezabilitate care a evidențiat necesitatea înlocuirii rețelei de transport a agentului termic primar (apa supraîncălzită), o rețea cu lungimea de 130 km tur-retur. Sistemul nu poate fi salvat decât dacă se înlocuiește integral: rețeaua de transport, rețeaua de distribuție și sistemul de producție (ceea ce înseamnă că va trebui ca municipiul Constanța să aibă un CET nou).
  3. A fost scris un proiect european pentru înlocuirea sistemului de transport, proiect fazat în 3 etape. Proiectul a fost aplicat la POIM 2014-2020 +3, pentru a primi finanțare din bani europeni nerambursabili.
  4. În vreme ce proiectul a fost în evaluare la Ministerul Fondurilor Europene, a fost organizată licitația pentru proiectarea și execuția acestei lucrări, iar în prima parte a acestei luni va fi anunțat câștigătorul.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat: „Dacă lucrurile merg normal, cel târziu în aprilie-mai vom începe efectiv lucrările pe care Constanța le așteaptă de zeci de ani. Vorbim de o investiție de 97,1 milioane lei + TVA, dintre care 95,2 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Beneficiile proiectului pentru oraș sunt uriașe: vor dispărea problemele cu încălzirea, vom limita pierderile din rețea și vor scădea facturile, vom diminua efectul gazelor de seră și, dincolo de toate aceste lucruri, vom dormi mult mai liniștiți noaptea.”

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus