Solplanet x AeroFix

Continua sa creasca tranzactiile cu spaţii comerciale in Europa

1Piaţa imobiliară de spaţii comerciale din Europa a înregistrat o creştere cu 32% în intervalul martie-iunie 2015 faţă de aceeaşi perioadă din 2014 ajungând la tranzacţii de 65 de miliarde de euro.

Este al treisprezecelea interval consecutiv de creştere iar prognozele pentru finalul anului arată un total al tranzacţiilor cu doar 7% mai mic decât perioada de boom din 2007, potrivit europaproperty.com.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Marea Britanie, cu 9,2 miliarde de euro şi Germania unde valoarea tranzacţiilor cu spaţii comerciale a crescut cu 5 miliarde de euro. Creşteri semnificative s-au înregistrat şi în Spania şi Norvergia, de 3,1 respectiv 2,3 miliarde de euro în martie-iunie 2015.

În clasamentul pe oraşe al tranzacţiilor cu spaţii comerciale Londra ocupă primul loc cu 20% din valoarea investiţiilor concentrată acolo.

Pe locul doi este Parisul iar Germania are trei oraşe în top cinci: Frankfurt, Berlin şi Munchen.

Madrid a urcat peste 6 poziţii în ultimii doi ani fiind în prezent pe locul şase al clasamentului privind tranzacţiile cu spaţii comerciale.

Există în continuare o bază de capital străin care se concentrează asupra pieţelor imobiliare europene. Londra rămâne un magnet pentru acest capital dar investiţiile se diversifică şi în alte centre urbane. Acest lucru a generat un portofoliu atractiv de spaţii comerciale piaţă, piaţă care va rămâne puternică şi în 2016, estimeaza analistii citati de europaproperty.com .

Investiţiile cu capital străin au totalizat 48,5% din totalul tranzacţiilor din primele şase luni ale anului, respectiv 59 de miliarde de euro faţă de 39 de miliarde tranzacţionate în S1 2014. Cei mai mulţi investitori străini provin din SUA aceştia investind aproximativ 20 de miliarde de euro în piaţa europeană. Pe locul secund sunt investitorii asiatici cu 5,9 miliarde de euro investiţi.

Sus