Consumatorii care au credite ipotecare îşi vor putea converti împrumutul în altă monedă, potrivit unui proiect de lege al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
Astfel cap. VI , art. 30 din lege prevede : “Creditorul se asigură că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în moneda străină, să fie cuprins în cadrul acestuia, la momentul încheierii contractului, dreptul consumatorului de a putea converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, contractul de credit într-o monedă alternativă, precum şi alte posibilităţi de reducere a costurilor de creditare. “
În privinţa executărilor silite proiectul de lege cuprinde prevederi referitoare la dobânzile penalizatoare, respectiv faptul că acestea se aplică la valoarea principalului restant şi nu la soldul creditului şi nu trebuie să depăşească cuantumul necesar pentru a compensa creditorul pentru costurile suportate în urma nerambursării.
De asemenea, se prevede că, după declararea scandenţei anticipate se poate percepe doar o dobândă de penalizare care nu poate depăşi dobânda legală, iar pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.
Proiectul reglementează de asemenea regimul intermediarilor de credite şi caracterul indepenedent al evaluatorilor şi al consilierilor în raport cu instituţiile de creditare.
Legea ar urma să intre în vigoare începând cu 21 martie 2016 şi asigură armonizarea cu Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 februarie 2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale.