Oferte locuri de munca top

Constructorii incep angajarile de primavara

Mari firme de construcții au anunțat că fac angajări în această perioadă, pregătindu-se pentru intrarea în primăvară. Odată ce vreme permite executarea lucrărilor în aer liber și în condițiile unui număr mare de investiții publice, firmele de construcții se numără printre principalii angajatori din economia românească. Multe profesii sunt foarte căutate și foarte bine plătite.

„Sectorul construcțiilor este unul sezonier, angajările urmând acest ritm dictat de lucrările existente într-o anumită perioadă. În general, există atât angajări suplimentare (firmele câștigă noi proiecte și au nevoie de echipe mai mari), cât și completări pe posturile rămase vacante din perioada anterioară. În ultimul timp, având în vedere dinamica foarte mare întâlnită în toate domeniile de activitate, mai există și acele recrutări care vizează înlocuirea persoanelor care pleacă din companie”, a arătat Corina Diaconu, managing director al agenției de recrutare ABC Human Capital.

Firmele din construcții iau măsuri specifice prin care să își poată păstra personalul calificat pe perioada sezonului rece, dar planificarea lucrărilor poate coincide cu începutul sezonului de primăvară, iar pentru a ține pasul cu programul companiile pot avea nevoie de completarea echipelor.

„Aproape fără excepții, în acest sezon se angajează personal adiacent, fără calificare, sau se completează echipele în urma unor demisii, companiile din construcții obișnuind să-și securizeze de obicei personalul calificat și în sezonul rece”, spune Dorina Tîrșogoiu, Branch Manager Adecco în Craiova.

În ceea ce privește segmentul recrutărilor tradiționale, se caută personal calificat, cu experiență dovedită și cu multă flexibilitate în ceea ce privește relocarea pentru proiecte punctuale.

Cele mai căutate meserii

Personalul calificat și supercalificat este foarte căutat în domeniul construcțiilor din România, mai ales în segmentul infrastructurii, dar, de multe ori, oferta este foarte redusă.

Cele mai căutate meserii în domeniul construcțiilor sunt cele de inginer constructor, inginer proiectant, șef de șantier, specialist ofertare, însă este căutat și personal calificat, cum ar fi: faianțar, instalator, dulgher, fierar betonist, conform doamnei Tîrșogoiu.

O opinie similară are și ABC Human Capital, firmă care, în domeniul construcțiilor, recrutează foarte mult pentru posturi de project manageri, șefi șantier, ingineri de diferite specialități, proiectanți, head of departments.

Cele mai cerute recrutări sunt cele pentru posturile de specialiști care acoperă zona de middle a unei companii din construcții.

„La nivel de management și coordonare, posturile sunt stabile și există rar mutări, însă pe segmentul de mijloc, fie este nevoie să recrutăm echipe mai mari, fie să înlocuim oamenii acolo unde există fluctuație de personal.

Cea mai mare cerere de angajări se întâlnește în ultima perioadă la proiectele de lucrări de infrastructură: drumuri, poduri, infrastructura rutieră, feroviară, lucrări de canalizare.

Zona construcțiilor civile a cunoscut o ușoară stagnare ca urmare a scăderii numărului de autorizații de construire”, a mai spus Corina Diaconu.

Segmentul infrastructurii este acoperit și de o altă firmă de recrutări, al cărei reprezentant a declarat pentru ARENA Construcțiilor că cererea de personal este foarte mare și nu poate fi acoperită de oferta actuală.

„Cererea este foarte mare pe infrastructură, la drumuri și poduri. Ingineri constructori, diriginte de șantier, proiectant – sunt specializări foarte căutate. Dar mulți astfel de specialiști au propriile firme și, de aceea, aceste servicii sunt externalizate”, ne-a spus sursa citată.

De asemenea, el a accentuat că o altă problemă din sectorul construcțiilor din România o reprezintă lipsa de lucrători calificați pe anumite meserii necesare în proiectele de infrastructură.

„O altă zonă care se confruntă cu o mare lipsă de personal este cea a utilajelor grele, și aici nu mă refer la excavatoare. E lipsă totală de personal”, a mai spus acesta.

Sunt și alte specializări care sunt dificil de găsit pe piața forței de muncă din România, cum ar fi inginerii structurali, ingineri mecanici cu expertiză în energie sustenabilă, dar și specializări fără studii superioare.

„Unele specializări pot fi mai solicitate decât altele, din cauza lipsei de personal calificat sau a cererii ridicate. Putem discuta aici despre ingineri structurali –  experți în proiectarea și analiza structurilor de construcții, aceștia fiind esențiali pentru asigurarea siguranței și stabilității clădirilor; ingineri mecanici cu expertiză în energie sustenabilă – care pot contribui la proiectele de construcții ecologice și la integrarea soluțiilor de energie sustenabilă, dar și despre anumite categorii de sudori certificați pentru proiectele cu structură metalică și muncitori calificați în lucrările cu beton”, a arătat Dorina Tîrșogoiu, Branch Manager Adecco.

Pe lângă specializările amintite mai sus, sunt și altele dificil de găsit, și tot din cauza cererii ridicate din piață.

„Inginerii de căi ferate, drumuri și poduri sunt printre cei mai căutați în această perioadă, dar și cel mai dificil de găsit. Există multe proiecte în derulare acum dar, din păcate, nevoia din piață este mult mai mare decât numărul specialiștilor, mai ales că, pentru această categorie de personal, disponibilitatea de a face schimbări este destul de redusă”, a adăugat Corina Diaconu, Managing Director la ABC Human Capital.

Toate aceste specializări nu au avut căutare timp de mulți ani și ca urmare nici nu au prezentat interes în rândul tinerilor absolvenți. Acum, pe fondul deblocării diferitelor proiecte de infrastructură, sunt foarte căutați de către angajatori.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus