Oferte locuri de munca top

Constructiile noi si agregatele –  produse cu risc fiscal ridicat

Au fost stabilite prin ordin al ANAF, publicat în Monitorul Oficial, produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația B2B (între firme), pentru care se transmit facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Acest sistem a fost reglementat prin OUG nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România.

Între produsele identificate de ANAF ca fiind cu risc fiscal ridicat se află:

Construcțiile noi

Construcțiile noi sunt cele menționate la art. 292 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Volumul tranzacțiilor și dinamica acestora, regimul fiscal care cuprinde anumite specificități și varietatea modalităților de utilizare ulterioară a produsului finit la nivelul societăților necesită o monitorizare operativă a tranzacțiilor pentru prevenirea evaziunii fiscale prin identificarea timpurie a cazurilor de neconformare fiscală și aplicarea tratamentului fiscal corespunzător, consideră inspectorii ANAF.

Produse minerale (nisip și pietriș)

Produsele minerale sunt considerate a fi:

* nisipurile naturale de orice fel, chiar colorate (COD NC 2505)

* Prundiș, pietriș, pietre concasate, (COD NC 2517), din cele folosite în general ca agregate pentru betoane sau pietruirea drumurilor, pentru căile ferate sau alt balast, pietriș și silex, chiar tratate termic; macadam de zgură, de zgură metalurgică, de deșeuri industriale similare, care conține chiar materiale cuprinse în prima parte a poziției; macadam gudronat pentru șosele; granule, spărturi și praf din pietre, chiar tratate termic

Produsele minerale au relevat un risc fiscal asociat atât extracției, cât și comercializării ulterioare.

Inspectorii ANAF consideră că cererea crescută de agregate minerale generată de sectorul de construcții, dificultatea monitorizării întregii producții și a reconstituirii cantităților de materii prime încorporate în produsul finit fac dificilă refacerea trasabilității produselor și favorizează evaziunea fiscală.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus