Solplanet x AeroFix

Constructiile noi atenueaza scaderea investitiilor nete totale

Creșterea lucrărilor de construcții noi a contribuit semnificativ la atenuarea scăderii din primul semestru a investiţiilor nete realizate în economia naţională.

Investiţiile nete totale au scăzut cu 0,8% față de semestrul I 2021, scădere înregistrată la elementele de structură alte cheltuieli cu 15,4% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 4,6%.

În schimb, creștere s-a înregistrat la elementul de structură lucrări de construcţii noi cu 3,3%. Este vorba de indicele de volum, pentru că indicele de preț arată o creștere de 22,4%.

De altfel, investițiile nete în construcții noi s-au ridicat pe primul semestru la peste 36 miliarde lei. Ponderea lor în totalul investițiilor nete a fost de 63%, în creștere de la 59% cât a fost în semestrul I 2022.

Pregatiri pentru realizarea unui centru comercial cu patru niveluri

În trimestrul II, comparativ cu trimestrul II 2021, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 1,4%.

Scădere s-a înregistratat la elementele de structură: alte cheltuieli cu 16,0% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7,6%. Creștere s-a înregistrat la elementul de structură lucrări de construcţii noi cu 3,3%.

Sus