Oferte locuri de munca top

Constructiile au printre cele mai mari cresteri ale costului fortei de munca

Sectorul construcțiilor a avut parte de una dintre cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă, în primele trei luni ale acestui an, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică.

Angajatorii din construcții au suportat costuri orare cu forța de muncă mai mari cu aproape 22% în primele trei luni din acest an (formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare), comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Costul orar cu forța de muncă a fost mai mare cu aproape 8% față de trimestru IV 2022.

La nivelul întregii economii, costul orar al forței de muncă în primul trimestru al anului curent, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, a înregistrat o rată de creștere de 14,33%.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, acesta a crescut cu 2,29%.

Trimestrul I 2023 comparativ cu trimestrul I 2022

Costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă s-au regăsit în industria extractivă (23,06%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (21,43%).

Creșterile cele mai mici ale costului orar al forței de muncă s-au observat în sănătate și asistență socială (3,24%), alte activități de servicii (5,32%), respectiv în administrație publică (8,47%).

Componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 14,34%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,04% în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a crescut în toate activităţile economice.

Cladiri rezidentiale, cu regim redus de inaltime, vor fi edificate in provincie

Trimestrul I 2023 comparativ cu trimestrul IV 2022

Costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice, în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă s-au regăsit în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (9,86%), respectiv administrație publică (5,70%).

Cele mai mari scăderi ale costului orar al forței de muncă au avut loc în producția și furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-10,06%), industria extractivă (-4,50%) și în alte activități de servicii (-3,09%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 2,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,35% în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a crescut în toate activităţile economice.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus